Aplikacije za uređenje enterijera

aplikacije uredjenje stana
1. jul 2024.

Savremene aplikacije za uređenje stana imaju mogućnost skeniranja sobe, bazu gotovog nameštaja, mogućnost 3D renderovanja, a većina njih je tako jednostavna da je potrebna samo brza familijarizacija.

Projektovanje i uređenje enterijera je veoma tražena usluga, uz veliki boj dizajnera i arhitekata koji to rade veoma dobro. Njihov posao danas podrazumeva prikaz rešenja u 3D programima, a kada klijent odobri rešenje, sledi kompletno opremanje stana u skladu sa predloženim rešenjem. Međutim, usluge profesionalnih dizajnera su skupe, zbog čega brojni klijenti traže alternative. Neke kompanije nude besplatne usluge projektovanja, ali ti projekti uključuju samo artikle koje prodaje data kompanija, Tako, prodavci opreme za kupatila ponudiće projekat kupatila uz svaku dovoljno veliku kupovinu, dok proizvođač nameštaja ponekad nudi projekat opremanja sobe njihovim nameštajem. Međutim, taj proizvođač neće predložiti tepih ili osvetljenje, tako da se usluge ovog tipa, koje su povoljne ili besplatne, ne mogu zvati dizajnom enterijera. 

Jedina prava alternativa angažovanju profesionalnih dizajnera su aplikacije za uređenje enterijera. Od stvaranja 3D virtuelnih modela soba, do izmena boja u realnom vremenu, ove aplikacije će vam pružiti sve što je neophodno da uredite vaš dom, samo uz pomoć telefona, računara ili laptopa. Kupovina nameštaja u online prodavnicama u kombinaciji sa aplikacijama za uređenje prostora je daleko bolji način kupovine od odlazaka u salone, jer vam daje mogućnost da odmah testirate kako modeli koje razmatrate mogu da se uklope u vaš prostor.  Sve popularne aplikacije poseduju tako velike baze nameštaja da možete naći vrlo sličan model onome koji razmatrate da kupite.

Sve bolje mogućnosti aplikacija

U prošlosti, za uređenje enterijera su uglavnom bili zaduženi stručnjaci i dizajneri, koji su na zahtev pružali niz rešenja i preporuka. I dok oni uspešno posluju i danas, svet prolazi kroz niz promena, pa srećemo sve više aplikacija koje olakšavaju svakodnevne zadatke. Poslednjih godina je tu i nezaobilazna veštačka inteligencija (AI), koji na osnovu modela i baza podataka sa interneta može da pomogne u uređenju enterijera. Ranije verzije softvera za uređenje enterijera uglavnom je bio namenjene profesionalcima, uz visoke cene softvera. Međutim, danas su dostupne brojne besplatne aplikacije za uređenje enterijera, kao i one sa minimalnim naknadama.

U ovom pregledu izostavićemo aplikaciju koja se prva približila projektovanje enterijera široj publici i koja je postavila temelj za sve kasnije aplikacije, a to je SketchUp. Razlog je to što je SketchUp pomalo težak za novog korisnika. U vreme kada SketchUp nije imao ozbiljne alternative, nije se postavljalo pitanje da li ga je moguće savladati za sat vremena, upravo jer su svi ostali programi bili još komplikovaniji. Međutim, danas je većina programa dizajnirana tako da je dovoljno pokrenuti aplikaciju i ona će vas sama voditi kroz svaki korak uređenja stana, zbog čega su ove jednostave aplikacije danas izbor većine korisnika. Pogledajmo sada zajedno koje su neke od najpopularnijih aplikacija, pri čemu je većina dostupna i kao aplikacija za telefon. 

Homestyler

Homestyler je sveobuhvatna web platforma za uređenje enterijera, koja pruža pregršt mogućnosti i poseduje veliku bazu nameštaja. Pored web platforme, dostupne su i aplikacije za iOS i Android uređaje, koje su nešto skromnije po broju opcija i pružaju manje mogućnosti za uređenje od same web platforme (interesantno je da je kod nekih aplikacija situacija obrnuta). Platforma nudi veliki broj elementata koji se mogu naći u dome, ne samo nameštaj (grejanje i drugo), što govori da je reč o jednoj veoma korisnoj platformi. Kao u slučaju gotovo svih aplikacija koje pominjemo u ovom blogu, pored besplatne verzije postoje i plaćane verzije, koje poseduju više mogućnosti.

Osnovna verzija za vlasnike domova je potpuno besplatna, i otključane su najosnovnije mogućnosti. Sveobuhvatnost ove platforme vam omogućava da prebacite 2D skicu u 3D modele soba i kuće, iskoristite njihove baze podataka sa nameštajem i sitnicama, promenite osvetljenje, podove i sve što želite u virtuelnoj sobi ili domu. Na kraju, svaki dizajn može da se izveze kao realistična slika. Za besplatnike korisnike, to je u 1K rezoluciji, dok firme mogu da naprave modele i slike do čak 10K, što govori da je reč o pravoj profesionalnoj platformi.

Prostorija projektovana u Homestyler aplikaciji. Izvor: Homestyler.com

Planner 5D

Planner 5D je aplikacija za uređenje enterijera koja je prvobitno dizajnirana za korisnike koji nemaju previše iskustva sa dizajnom ili korišćenjem aplikacija i softvera za dizajniranje. Aplikacija je dostupna na svim platformama, odnosno postoje verzije za Android, iOS, Windows i Mac. Najveća prednost aplikacije Planner 5D jeste činjenica da nije dizajnirana za arhitekte i dizajnere, što znači da ima vrlo intuitivan korisnički interfejs, i sve je veoma jasno kategorisano i izdvojeno. Ipak, činjenica da je dostupna velika baza sa preko 5000 komada nameštaja, tekstura i materijala, moguće uređenje u 2D i 3D modu, podešavanja osvetljenja i HD slike modela, pogoduje i znatno zahtevnijim korisnicima.

Kao što je to slučaj i sa ostalim aplikacijama, osnovna verzija je potpuno besplatna, ali u poređenju sa drugim aplikacijama sa liste, broj kreiranih i podeljenih projekata nije ograničen. Besplatni korisnici mogu da koriste aplikaciju na više platformi i učestvuju u takmičenjima u uređenju, u kojima mogu da iskažu svoje veštine ili makar dobiju ideje od drugih korisnika. Premijum verzije omogućavaju i AI Designer funkcije, neograničen pristup bazama podataka, mogućnost pretvaranja plana u 3D model, a tu je i Professional verzija za firme, u kojoj možete kreirati 360 Panoramu doma, neograničeno renderovati 4K slike vaših projekata, i još mnogo toga.

Projekat u Planner 5D aplikaciji. Izvor: Planner5D.com

Home Design 3D

Home Design 3D je aplikacija za uređenje enterijera za iOS i Android uređaje, ali može da se koristi i na računarima. Velika prednost ove aplikacije je lako korišćenje, pa je potrebno svega četiri koraka da dekorišete prostor. Prvi korak podrazumeva iscrtavanje planova, odnosno dimenzija soba i visine zidova. Nakon toga se generiše model kuće, koji dalje možete da personalizujete. Korisnicima je dostupna velika baza sa potpuno prilagodljivim nameštajem, dekoracijama, bojama i materijalima. Nakon uređenja, korisnici iOS aplikacije mogu da naprave virtuelnu turu kroz uređeni model, ili da podele svoj projekat i ideje sa ostalim korisnicima aplikacije.

Osnovna verzija aplikacije Home Design 3D za Android i iOS uređaje je besplatna, ali ima svojih ograničenja. Naime, korisnici mogu da uvezu projekat i teksture, izvezu VR (virtuelna realnost) verziju projekta i naprave i sačuvaju samo jedan projekat. Ipak, to je najčešće dovoljno običnim korisnicima, postoje i plaćene verzije u kojima je dostupna cela baza podataka, nema reklama, korisnici mogu da naprave i podele više projekata.

Interfejs Home Design 3D aplikacije. Izvor: homedesign3d.net

HomeByMe

HomeByMe je još jedna popularna platforma za uređenje enterijera koja je dostupna kao web platforma ili aplikacija za Android i iOS uređaje. Ono što je razlikuje od sličnih aplikacija sa naše liste jeste saradnja sa nekim od većih brendova kao što su Magnolia, Pottery Barn ili Wayfair. Tokom korišćenja, možete da koristite nameštaj ovih brendova, a nakon uređenja i odmah poručite željene komade. U aplikaciji možete da iscrtate plan doma, sa prozorima, zidovima i drugim elementima, a zatim pristupite uređenju. Boje i teksture su vrlo detaljne, u punom 3D. Na kraju, projekat možete da renderujete kao HD ili 4K sliku, ili da kreirate virtuelnu turu.

Naravno, kao i kod ostalih aplikacija, niz mogućnosti je ograničen planom. Tako, bez pretplate, korisnici mogu da naprave do pet projekta, tri HD slike i devet SD slika. Premium ili Unlimited planovi već pružaju mogućnost uvoženja 3D modela, slike u 4K rezoluciji i kreiranje 360 Virtuelnih fotografija uređenog prostora.

Primeri dizajna iz aplikacije HomeByMe. Izvor: home.by.me

My Virtual Home

My Virtual Home je softver za uređenje koji svrstavamo u kategoriju besplatnih programa za projektovanje. Kao takav, nećete moći da ga koristite na telefonu, ali svakako možete da ga preuzmete besplatno i instalirate i pokrenete na računaru ili laptopu. Najveća prednost ovog programa je to što je reč o punokrvnom 3D programu za uređenje doma, koji je potpuno besplatan. Poređenja radi, osnovna verzija SketchUp aplikacije košta čak 10 dolara mesečno (SketchUp Go). U programu se nalazi baza podataka sa najrazličitijim izborom podova, nameštaja i dekoracija, a vi sami možete da uvezete plan doma ili da ga kreirate od nule. Interfejs jeste pomalo zastareo i teksture nisu tako detaljne, ali najvažnije je da program nema nikakva ograničenja, to je prava besplatna aplikacija.

Pored nameštaja, u programu možete da menjate osvetljenje, simulirate cevi ili električne instalacije, kao i stukturne elemente ili krov. Na kraju, ceo projekat možete da pretvorite u fotorealistične slike. Iako ima brojne prednosti, jedan od nedostataka ovog programa je to što je klasičan program za računar, koji je pogodniji arhitektama i dizajnerima, ali ne koji će se brzo navići i obični korisnici.

Specifične aplikacije

Redecor

Redecor nije klasična aplikacija za uređenje enterijera, to je igra koja će vam pomoći da razvijete dizajnerske veštine. Igrači dobijaju nove zadatke svaki dan, a zatim koristeći valute u igri, dekorišu predstavljeni prostor. Na kraju, dizajneri izlažu svoje rezultate u veliku galeriju. Ovo rešenje za besplatno uređenje enterijera se razlikuje od klasičnih aplikacija po tome što ne možete da umetnete svoj prostor, odnosno vašu sobu ili dom, već dobijate zadatke, odnosno unapred određeni prostor koji uređujete. Ipak, ovo je opuštajuća i zabavna igra koja nudi veliki izbor kombinacija boja, tekstura i materijala. Samostalna rešenja i inspiracije drugih dizajnera mogu umnogome da poboljšaju vašu kreativnost i pruže ideje za uređenje i vašeg prostora.

Dulux Visualizer

Dulux Visualizer je veoma interesantna i besplatna aplikacija za uređenje enterijera, koja će vam u stvarnom vremenu pomoći da izaberete boje za vaš dom. Aplikacija je optimizovana za telefone i tablete, i sadrži veliku bazu sa preko 1200 različitih boja. Nakon što izaberete željenu boju paletu boja koja vam se čini pogodnom za određenu sobu, aplikacija pristupa kameri. Dok snimate kamerom zidove, nameštaj ili dekoraciju, možete da izaberete jednu od unapred izabranih boja, i u realnom vremenu dobijate prikaz. Dobijene rezultate možete da sačuvate kao sliku i video snimak. Stranim korisnicima, aplikacija omogućava i da odmah poruče boju sa zvaničnog Dulux sajta, dok domaćim korisnicima to nije dostupno. Ipak, ovo je sasvim jednostavna aplikacija za besplatno uređenje enterijera koja može umnogome da vam olakša izbor boja.

IKEA Kreativ

Kupci IKEA nameštaja mogu da koriste besplatnu aplikaciju IKEA Kreativ da uredite svoj prostor. Kada je reč je o web aplikaciji, dostupne su samo unapred definisane sobe, odnosno ne možete da dodate svoju sobu sa tačnim dimenzijama i položajem prozora i vrata. Aplikacija za telefone je bolja, jer vam dozvoljava da skenirate sobu, uklonite postojeći nameštaj i počnete uređivanje IKEA nameštajem. Kada završite sa uređenjem, možete odmah sa platforme ili iz aplikacije da poručite sav nameštaj, što umnogome olakšava ceo proces od planiranja, uređenja preko kupovine.

Decorify

AI alati su sve popularniji poslednjih godina, a svoju primenu su našli i u uređenju enterijera. Kao primer se izdvaja platforma Decorify, koja koristi predloge veštačke inteligencije za uređenje bilo koje sobe u domu. Ova platforma se koristi veoma jednostavno. Dovoljno je da otpremite slike sobe koju želite da uredite, bilo da je ona već opremljena ili ne. Iz padajućeg menija birate tip sobe (dnevna soba, trpezarija, spavaća soba ili kuhinja) a zatim jedan od predloženih stilova. Veštačka inteligencija veoma brzo obrađuje sliku i daje predloge. Prednost ovakvog modela je što je veoma lak za korišćenje, ali pruža znatno manje mogućnosti za personalizaciju i prilagođavanje od prethodnih aplikacija. Pored toga, besplatna su samo prva dva rendera, dok se dalje korišćenje plaća.

Sve aplikacije koje smo pomenuli su veoma moćne, svaka na svoj način. One su najkorisnije kada se odjednom oprema cela soba ili ceo stan, jer tada nije moguće sve zamisliti ili nacrtati na papiru pre kupovine, kao kada se kupuje samo par komada nameštaja. Korišćenje ovih aplikacija posebno savetujemo par meseci pre kupovine. Naučite neku od aplikacija i probajte razne varijante - potpuno smo sigurni da ćete postići bolje rezultate nego ako samo probate jedan ili dva dizajna neposredno pred kupovinu. Ako ništa drugo, steći ćete bolji pregled mogućnosti u vašem prosotru i pristupićete opremanju stana sa celom paletom mogućih rešenja, uvesto sa samo jednom zacrtanom idejom.