Barske stolice i barski stolovi: vodič za kupovinu

barske stolice i stolovi
17. januar 2024.

 

Iako barske stolice najčešće vezujemo za barove i kafiće, one su danas sve češće i u restoranima, stanovima, klubovima i hotelima. Barske stolice su idealan komad nameštaja, jer su praktične, udobne, trajne i estetski privlačne, a pritom zauzimaju malu površinu. Razmotrimo zajedno na šta treba obratiti pažnju kada kupujete barske stolice i stolove, jer na mnoge detalje treba obratiti pažnju, posebno kada se kupuju stolice za ugostiteljske objekte.

Tajna popularnosti barske stolice je u tome što stvara prostor u kome je moguće stajati ili sedeti, bez neprijatnosti koja je tipična za situacije kada deo gostiju stoji a deo sedi. Barske stolice su takođe sve popularnije i kao klasične stolice, u trpezarijama ili na radnom mestu, jer mnogima je daleko prijatnije da sede bez savijanja nogu. Svuda gde postoji barski sto, šank, kuhinjsko ostrvo ili izdignuti sto, nalazimo i barske stolicice, odnosno jedno bez drugog nije moguće i zato uvek treba zajedno planirati nabavku barskih stolica i površina pored kojih će da budu.

 

Razlika između barskih stolica za dom i ugostiteljstvo


Iako su po dizajnu i funkcionalno slične, barske stolice za dom se po mnogo čemu razlikuju od barskih stolica za ugostiteljske objekte. Evo u čemu leže osnovne razlike:

- Barske stolice za dom su laganije, jer u ugostiteljskim objektima je bolje da je stolica teža, kako ih gosti ne bi previše pomerali. Takođe, u ugostiteljskim objektima se uvek računa da će neki gosti da se klate ili da budu nestabilni, i zato su potrebne teže stolice, koje su stabilnije.

- Barske stolice za dom češće imaju četiri noge, dok barske stolice za ugostiteljske objekte češće imaju masivnu stopu. Ovo je samo okvirno pravilo, jer postoje i barske stolica za dom i radno mesto sa stopom, kao i barske stolice za kafiće sa četiri noge. Da bi bila dovoljno stabilna za bar, barska stolica mora imati četiri masivne noge, a takve stolice mogu delovati kabasto, i obično se koriste za barove u kojima je sve od drveta. Sa druge strane, kućna barska stolica može imati četiri elegantne tanke noge, što znači da će biti lagana za pomeranje i da će se bolje uklopiti u atmosferu doma od stolice sa stopom.

- Barske stolice za dom i za radno mesto češće poseduju gasni mehanizam za podešavanje visine. Iako je ovaj mehanizam dobar dodatak na svakoj stolici, vlasnici lokala preferiraju stolice bez mehanizma iz više razloga. Pre svega, stolice bez mehanizma lakše su za održavanje. Zatim, gosti će često grubo koristiti mehanizam i on će trajati još kraće nego što je to slučaj u domu ili na radnom mestu. Kada stolice poseduju mehanizam, one će stalno biti na različitim visinama, što ne izgleda dobro u ugostiteljskim objektima. 

- Barske stolice za dom ili za radno mesto mogu biti presvučene meblom ili veštačkom kožom, jer ukućani i zaposleni uglavnom brinu o stolicama, dok će u ugostiteljskom objektu stolica sa meblom ili veštačkom kožom brzo biti uflekana ili pocepana. 

Sa stanovišta dizajna, barska stolica može biti jedan od centralnih predmeta u dnevnoj sobi koja poseduje šank ili u trpezariji sa kuhinjskim ostrvom. Na primer, dizajn može biti vedar, u više boja, ili to može biti luksuzna barska stolica, sa podešavanjem visine i velikim kožnim sedištem. Sa druge strane, barske stolice u ugostiteljskom objektima su uglavnom diskretnije, pre svega da ne bi vizuelno dominirale prostorijom, posebno ako ih je više, a često i da bi mogle da se uvuku pod šank ili stolove za ručavanje. Takođe, u barovima je često dobro imati stolice bez naslona, kako bi gosti mogli lakše da se okreću i razgovaraju sa drugim gostima oko njih.

 

Visina barskih stolica


Barske stolice mogu imati najrazličitije visine. Pri izboru barske stolice treba poći od visine šanka, stola ili barskog stola. Potrebno je da razlika u visini bude 20cm, kako bi bilo dovoljno mesta za noge, pri čemu mislimo na razliku između nivoa stola i nivoa sedišta. Ako je sto tako projektovan da je debljina radne plolče velika, ili sto poseduje fioku, tih 20cm razmaka treba ostaviti između donje strane ploče i stolice, odnosno kao visina stola se tada računa ona visina ispod koje je moguće uvući noge.     

Kada je reč o monolitnim kuhinjskim ostrvima, ispod kojih nije moguće uvući noge, razlika u visini i dalje treba da bude oko 20cm, međutim kada se kupuju barske stolice za kuinjsko ostrvo najvažnije je da osnova stolice ne bude šira od sedišta, kako bi stolica mogla maksimalno da se primakne. 

Niske barske stolice projektovane su tako da noge prosečno visoke osobe i dalje dodiruju pod, što je popularno rešenje u restoranima i u kuhinjama. U tom slučaju sedište je na visini do 60-70cm, dok je sto visine 80-90, odnosno reč je o klasičnom visokom stolu ili o nekoj vrsti pulta. Niske barske stolice veoma su pogodne i za decu od tri do pet godina koja sede za trpezarijskom stolom, jer su ta deca previše niska za obične stolice, a previše su velika za dečije stolice. 

Srednje visoke barske stolice odlikuje visina sedišta od 75-80cm. Kao i visoke barske stolice, one poseduju prečku na koju se smeštaju stopala, a idealne su za korišćenje uz kuhinjska ostrva, koja su obično na visini od skoro jednog metra. Visina od 95-100cm je najpogodnija za kuhinjska ostrva, jer omogućava da lako radite sa hranom stojeći, bez saginjanja. Srednje visoke barske stolice koriste se i uz niže šankove.

Visoke barske stolice, sa visinom sedišta od 85-90cm namenjene su za korišćenje uz klasične šankove, čija je visina 105-110cm. Ovaj tip barskih stolica pogodan je i za kućni šank, a najveća prednost visokih barskih stolica ogleda se u tome što osoba koja sedi skoro da direktno gleda osobu koja stoji, tako da sa samo dve barske stolice, društvo od nekoliko osoba može da stoji oko šanka.     


Razlika između jeftinijih i skupljih barskih stolica


Jeftine barske stolice, cene 50-70 evra, mogu biti savršeno dobar izbor, posebno za dom i kancelariju. Kao što smo već napomenuli, ključna razlika između komercijalnih barskih stolica i barskih stolica za dom i kancelariju je u tome što su stolice za dom laganije. Možete pronaći veoma interesantne modele po ceni obične trpezarijske stolice, a često su dobar izbor za kuhinjska ostrva upravo klasične stolice veće visine, na četiri tanke noge.

Za kancelarije i dnevne sobe su dobar izbor povoljne barske stolice sa metalnim nogama. One su veoma lagane i nisu tako upadljive, uz veliki broj modernih, originalnih modela. Povoljne stolice bez naslona su veoma praktične, posebno jer se mogu uvući pod šank/pult, a veoma su popularne među onima koji rade od kuće, ali ne za računarom, već kada postoji više radnih pozicija, kada treba pomerati stolicu i menjati joj visinu. 

barske stolice sa naslonom barske stolice sa naslonom
Jedan od najpopularnijih tipova su barske stolice sa naslonom, presvučene meblom

 

Čak i jeftine barske stolice danas često poseduju mehanizam za podešavanje visine, a on se najčešće nalazi na modelima sa jednom metalnom nogom, mada i klasične drvene stolice ponekad poseduju mogućnost podešavanja visine, ali zavrtanjem, a ne gasnim podizačem. Najveća razlika između jeftinih barskih stolica i stolica iz viših cenovnih klasa leži u količini i kvalitetu upotrebljenog materijala, kao i u veličini i kvalitetu sedišta. Skuplje barske stolice poseduju masivnije noge, udobnija sedišta, mogućnost rotacije sedišta, naslon, a često i naslone za ruke.

Sa druge strane, jeftine barske stolice imaju manja sedišta, sa minimalnim naslonom i uglavnom su bez naslona za ruke, uz noge koje nisu tako masivne, odnosno imaju manje masivnu bazu. Skuplje barske stolice preporučujemo kada barsku stolicu koristite kao radnu, odnosno kada ćete u njoj provoditi dosta vremena, kao i za ugostiteljske objekte koji žele da ustave snažan prvi utisak, odnosno kod kojih je bar fokus celokupnog lokala.

 

Najbolje barske stolice za svaku priliku

 

Univerzalne barske stolice

 

Ako želite barsku stolicu koja će biti pogodna za obedovanje, za posao i za sedenje uz šank, potrebna vam je stabilna stolica sa naslonom, koja nema previše površina koje se mogu uflekati hranom. Model Leta Marin je dobar primer multifunkcionalne stolice pogodne za duže sedenje, kao i za obroke, jer nema mebla koji je moguće uflekati. Takođe, nema previše mekano sedište, tako da možeda nije idealna za duže sedenje za računarom, ali nije ni sasvim tvrda, odnosno većini korisnika će biti dovoljno udobna za sat ili dva sedenja.

 

Radne barske stolice

 

Stolica na kojoj se dugo sedi treba da poseduje četri noge, kako se bi bilo ni minimalnog klaćenja, kao i što viši naslon, kako bi bila udobna duže sedenje. Dizajneri se međutim ne slažu je da li radna barska stolica treba da poseduje odmorišta za ruke. Sa jedne strane, deluje da je odmorište potrebno za duže sedenje, ali sa druge, radna stolica mora da se podvuče delimično pod sto, kako bi sve što je na stolu moglo da se dohvati. Smatramo da odmorište za ruke nije neophodno, jer u praksi osoba koja sedi za računarom drži podlaktice na stolu. Stolica Leta Rio Bar je dobar primer udobne i stabilne stolice sa naslonom, bez odmorišta za ruke. 


Stolice koje se podvlače ispod šanka ili stola

 

Verovatno najpraktičniji tip barske stolice je onaj bez naslona, kako bi stolica mogla da se podvuče pod šank ili sto. Ovaj tip stolica može posedovati četiri noge ili stub, a varijanta sa stubom obično može da se rotira, što je takođe veoma zgodno. Barske stolice bez naslona i bez odmorišta za ruke daleko manje upadaju u oči kada uđete u prostoriju u poređenju sa stolicama sa naslonima, i mogu se postaviti gušće od drugih stolica. Preporučuju se za situacije kada je poželjno da stolice budu diskretne, ili da se mogu podvući pod šank. Iako jednostavne, ove stolice mogu biti veoma elegantne, a dobar primer je model Leta Lyra, koja poseduje i mini naslon.


Barske fotelje 

 

Ako posedujete mini šank u dnevnom boravku, jedna ili dve barske fotelje mogu biti dobra opcija, pri čemu je važno dobro uklopiti dizajn šanka sa dizajnom fotelje. Ove fotelje su naravno skuplje, ali su i veoma udobne, a pritom predstavljaju i pravi ukras u stanu. Pogodne su i za ugostiteljske objekte u kojima se ne služi hrana i u kojima se očekuje da će gosti biti pažljivi, kao recimo u hotelima, u klubovima više klase ili kabaretskim pozorištima. Model Leta Nirvana je primer koncepta barske fotelje, a na kupcu je da pronađe model koji se uklapa u dizajn njegovog stana ili ugostiteljskog objekta.


Drvene barske stolice

 

Mnoge barske stolice su 80% ili 90% od drveta, samo sa presvlakim na sedištima od drugih materijala, međutim barske stolice od punog drveta ostavljaju posebno jak utisak i imaju nekoliko prednosti. Na njima ne može stradati presvlaka, bilo cepanjem ili zbog fleka, prijatnije su za sedenje tokom letnjih dana i lakše se uklapaju uz drugi drveni nameštaj, jer su jednobojne. Mnogi kupci kažu da im je sasvim udobno da sede na drvetu i da radije biraju običnu drvenu stolicu od stolice sa sunđerom, a ako ste i vi među njima, drvena barska stolica je uvek dobar izbor. Ove stolice možete sami lakirati sa vremena na vreme, što im produžava vek trajanja. U ponudi su različiti modeli, uglavnom retro dizajna, a jedan do njih je Leta Cad.


Barske stolice sa sedištem u obliku kapsule

 

Jedan od najuniverzalnijih tipova barskih stolica su one sa stubom umesto četiri noge i sedištem u obliku kapsule, koje nije poptuno zatvoreno. Naslon za leđa i naslon za ruke su spojeni, ali nisu previše izraženi. Kao i kod drugih modela sa stubom, visina se podešava, a odmorište za noge je izraženo, što je veoma praktično. Ove stolice slabije se uklapaju u enterijer klasičnog dizajna, ali su veoma dobre za tipične savremene dnevne sobe, za nešto modernije kuhinje, kao i za manje ugostiteljske objekte, jer ne zauzimaju mnogo prostora. Stolica H-45 je pravi predstavnik ovog tipa, sa idealnim odnosom udobnosti i praktičnosti i dimenzija. 


Moderne barske stolice

 

U ponudi je veliki broj barskih stolica modernog dizajna, uključujući i stolice sa plastičnim sedištima jarkih boja, kao i modeli sa žičanom osnovom ili sa perforiranim sedištima. Iako se po dizajnu veoma razlikuju, ono što je zajedničko za ove modele jeste da su veoma lagani i često nisu skupi. Iako barska stolica možda nije prva asocijacija na moderan dizajn, ponuda modernih barskih stolica je u najmanju ruku jednako dobra kao ponuda nižih stolica modernog dizajna, pri čemu su cene ponekad čak i povoljnije, jer niže moderne stolice često umeju da budu precenjene. Model Leta Perra Bar je dobar primer neobične, moderne stolice, zgodne za radni prostor ili za dom.


Lux stolice za šank

 

Finalni tip barskih stolica u ovoj okvirnoj podeli predstavljaju modeli koji su namenjeni postavljnju uz šankove ugostiteljskih objekata, tako da budu vrlo uočljive i ta pozivaju goste da sednu za šank. Koriste se u lokalnima u kojima je šank fokusna tačka prostora i obično se postavalju u dužim redovima, od najmanje 5-6 stolica. Ovakve stolice imaju stope velikog prečnika, udobna sedišta i mogućnost rotacije, a tipičan predstavnik je model Leta Mortil


Barski stolovi 

 

Barske stolice mogu se koristiti u kombinaciji sa šankom, barskim stolom, kuhinjskim ostrvom ili eventualno sa vrlo visokim radnim stolom ili pultom. Šankovi i kuhinjska ostrava uglavnom se izrađuju po meri, tako da se sada nećemo baviti savetima za izradu šanka, budući da se u našim blogovima trudimo da govorimo o ponudi gotovih proizvoda. 


Kada su barski stolovi u pitanju, u ponudi su dva ugostiteljska tipa i jedan kućni tip. Ugostiteljske delimo na veće stolove pravougaone osnove i manje stolove kružne ili kvadradne stolove, poznate i kao pub stolovi. Veći, pravougaoni stolovi mogu se koristiti kao šank, tako što se postave uz zid, ili se barske stolice mogu postaviti sa obe duže strane, kada nisu postavljeni uz zid. Duguljasti barski stolovi su posebno popularni u ugostiteljskim objektima u kojima se služi hrana ali je atmosfera vesela i dosta gostiju stoji, a ovi stolovi su obično vrlo lagani i mogu se lako pomerati po potrebi. 

 

Drugi tip barskih stolova su okrugli ili kvadratni pub stočići (češće okrugli), koje ste svakako koristili bezbroj puta u kafićima i klubovima. Kod ovih stolova dizajn je vrlo sličan od modela do modela, a varijacije se uglavnom odnose na materijale gornje površine, kao i na opšti kvaliteta stola. Za barski sto najvažnija je stabilnost, odnosno sto se ne sme zanjihati ako se lagano udari bočno, što se stalno dešava kada se oko njih pomeraju barske stolice. 


Za stolove sa stopom važna osobina je površina i težina stope. Idealno, površina stope bića dovoljno velika da sto bude stabilan, a ujedno dovoljno mala da se barske stolice mogu barem delimično podvući. Dobro je da je stopa što teža, jer njena težina najviše doprinosti stabilnosti, međutim zbog cene materijala proizvođači retko nude stolove sa stopom optimalne težine.


Kada barski stolovi nemaju stopu, već imaju četiri noge, to može biti dobro rešenje ako su noge dovoljno masivne, ali uglavnom su mali barski stolovi sa četiri noge za nijansu manje stabilni od stolova sa stopom. Koji god barski sto da je u pitanju, stabilnost se smanjuje što je sto opterećeniji, tako da su laganiji stolovi, koji su manje stabilni, bolji za okruženje u kojima će na njima biti samo par šoljica ili čaša.

 

Svet barskih stolica i barskih stolova zaista je fascinantan, pre svega jer su ugostitelji uvek u potrazi za novim i atraktivnim modelima. Ponuda je zbog toga veoma kvaltietna, što se preliva i na tržište barskih stolica i stolova za dom i kancelaraju. S' obirom na broj modela, izbro nije uvek lak, ali u jedno možete biti sigurni, a to je da ćete na namestaj.rs pronaći najveći izbor modela i najbolje cene.