Da li su američki plakari pogodni za sve sobe?

americki plakari
12. jun 2024.

Američki plakari su elegantan i funkcionalan komad nameštaja, kako za velike stanove koji dozvoljavaju prostrane plakare, tako i za male stanove u kojima je iskorišćenost prostora bitna. Budući da su praktični i diskretni, američke plakare moguće je koristiti u svim sobama, međutim lako je i preterati sa njihovim korišćenjem. Danas odgovaramo na pitanja za koje prostorije su američki plakari najpogodniji i po čemu se razlikiju modeli za različite prostorije.

U poređenju sa klasičnim ormarima, koji su koliko-toliko mobilni, američki plakari ne mogu pomerati bez demontaže, a pritom su širi i viši, iako ne moraju uvek biti visoki do plafona. Veći unutrašnji prostor znači da poseduju i veći broj polica koje su prilagodljive, uz fioke, korpe i sisteme za vešanje odeće, zavisno od modela. Unutrašnjost plakara je često modularna, odnosno unutrašnji elementi se mogu pomerati po želji, što je odlična opcija kada dođe do promene sezona. 

Vrste američkih plakara

Američkim plakarima se najčešće nazivaju veliki plakari koji zauzimaju ceo zid, ali pri dizajniranju postoji nekoliko različitih rešenja, pa samim tim i tipova američkih plakara: 

Ugradni američki plakari: Kao što im ime govori, ovi plakari se ugrađuju na zid, od zida do zida i od poda do plafona sobe. Oni mogu biti ugaoni plakari, sa jednom ili dve bočne strane, najčešće imaju klizna vrata, i prema mnogima, predstavljaju najbolje rešenje za manje stanove i sobe, kada je iskorišćenost prostora veoma važna. Ugradnjom na zid, oni zauzimaju veoma malo prostora, i pružaju bezbroj mogućnosti za odlaganje garderobe i raznih predmeta.

Walk-in američki plakari: Walk-in plakari su nešto što nas i najviše asocira na američke filmove, pre svega jer predstavljaju plakare koji se postavljaju u neku manju sobu ili izdvojenu sekciju veće sobe, tako da korisnik doslovno ulazit u plakar i tu odlaže svoju odeću, obuću i aksesoare. Ovo su veoma specifični plakari koji pružaju veliku funkcionalnost, ali najviše odgovaraju velikim stanovima i većim, nepravilnim sobama u kojima ima mogućnosti za ugradnju.

Samostojeći američki plakari sa kliznim vratima: Iako i ugradni plakari mogu da imaju klizna vrata, samostojeći plakari se ne ugrađuju na zid, ali i njih karakterišu znatno veće dimenzije u odnosu na klasične ormare. Klizni plakari zauzimaju za nijansu više prostora od ugradnih, dok je cena praktično ista. Većina američkih plakara koji se prodaju gotovi su upravo ovog tipa. To su ujedno jedan najpopularniji tip američkih plakara, jer ne zahtevaju poseban način ugradnje i uslove za postavljanje. Zavisno od modela i prodavca može ih sklapati kupac, sklapanje može biti uključeno u cenu, ili će na raspolaganju biti obe opcije. 

Da li su američki plakari pogodni za sve prostorije?

Prva asocijacija na spomen plakara je spavaća soba, i ta dva pojma su nekako uvek povezana. Ako pođemo od SAD kao kolevke američkih plakara, njihove agencije za nekretnine pri predstavljanju kuća ili stanova, propisuju da soba mora da ima plakar kako bi se okarakterisala kao spavaća soba.

Pored spavaće sobe, američki plakari često se postavljaju i u predsoblja, dnevne sobe i dečije sobe za stariju decu. Razlog jeste izuzetna prilagodljivost dimenzija u slučaju hodnika i predsoblja, dok kod dnevnih soba dominiraju veoma moderan dizajn i rešenja, pa vrata mogu da budu od stakla, plakar ima LED osvetljenja ili čak predviđen prostor za TV. Kada su dečije sobe u pitanju, roditelji se uglavnom nadaju da će dete samo odlagati stvari u plakar ako ima dovoljno prostora za odlaganje, ali to više zavisi od navika/vaspitanja nego od ergonimije nameštaja. Razmotrimo sada kako se američki plakari prilagođavaju različitim sobama.

Američki plakari za spavaće sobe

Kao što smo napomenuli, plakar i spavaća soba jednostavno idu zajedno, pre svega jer je veoma lako odložiti posteljine, spremiti odeću za novi radni dan ili odložiti aksesoare. Zbog sve više rešenja po pitanju dizajna i stilova, američki plakari su veoma pogodni za spavaće sobe, i tu postoji nekoliko rešenja.

Zbog asocijacija iz filmova, brojni korisnici maštaju o walk-in američkim plakarima za spavaću sobu, ali pri izboru treba biti obazriv. Walk-in američki plakari su odlično rešenje za spavaće sobe nepravilnog oblika ili asimetrične spavaće sobe. Primera radi, ukoliko vaša spavaća soba ima L oblik, nišu ili kutak, taj prostor možete da iskoristite za walk-in američki plakar, dok vama ostaje spavaća soba pravilnog oblika.

Međutim, kod pravilnih soba, ugradnja walk-in američkih plakara može da bude veliki zahvat, koji pritom može da utiče na iskorišćenost prostora. Naime, da bi walk-in plakar bio funkcionalan, potrebna je minimalna dubina od 120 cm, pa se preporučuje da spavaća soba ne bude manja od 16 m2.  U suprotnom, walk-in plakar može da zauzme veliki deo sobe i smanji slobodan prostor, što nije najbolje dizajnersko i planersko rešenje. Zato su za manje spavaće sobe (prosečna veličina oko 14 m2), znatno bolji izbor klizni plakari. Sa dubinom od svega 60 cm, klizni plakari se odlično uklapaju u manje sobe i pružaju funkcionalnost i znatno veću iskorišćenost prostora.

DALIA 200 bela-AH

Besplatna isporuka
Posebna cena 48.490,00 RSD Normalna cena 60.613,00 RSD
newspaper
-20%

Ormar Max 5KO

Besplatna isporuka
Posebna cena 42.990,00 RSD Normalna cena 57.320,00 RSD
newspaper
-25%

HANAH HOME Ormar Kale 7153

Besplatna isporuka
Posebna cena 110.432,00 RSD Normalna cena 138.040,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Američki plakari za hodnike i predsoblja

Iako se u hodnik i predsoblje najčešće postavljaju cipelarnici ili manji ormani za odlaganje jakni, kišobrana i obuće, ove prostorije mogu da se iskoriste i za američke plakare. To je najčešće slučaj kada u hodniku ili predsoblju imate nišu koja nema neku posebnu ulogu, a zbog prilagodljivosti američkih plakara, lako možete da je zatvorite i pretvorite u prostor za odlaganje odeće, obuće i aksesoara. Ipak, razmislite dobro i o veličini same niše koju želite da zatvorite. Najpogodnija dubina za američke plakare je 60 cm, pa sve ispod toga nije previše funkcionalno, dok preko 60 cm možete da potrošite previše prostora za plakar.

Ukoliko postoji veći, ali pravilan slobodan prostor u hodniku ili predsoblju, moguće je izabrati i samostojeći američki plakar. Dubina mora biti mala, tako da se ovakav plakar već na prvi pogled razlikuje od sobnog plakara. Američki plakari za predsoblja su generalno dobar izbor, a jedini nedostatak im je to što je odnos korisnog prostora u odnosu na cenu lošiji nego kod plakara sa većon dubinom, odnosno u njih staje manje stvari a cena je slična ceni sobnih plakara.  

Američki plakari za dnevnu sobu

Posebno u slučaju manjih stanova, američki plakar može da se postavi i u dnevnu sobu. Savremeni američki plakari imaju veoma dobar dizajn, tako da neće delovati da su iskorišćeni za dnevnu sobu samo zbog korisne zapremine. Pored toga, centralni deo ovakvog plakara može da poseduje prostor za TV ili police za knjige, zbog čega se odlično uklapa u enterijer dnevne sobe. Klizni plakari, šarke ili harmonika vrata zavise od samog dizajna i slobodnog prostora u dnevnoj sobi. Iako su najekonomičniji izbor iverica, za dnevnu sobu su znatno pogodniji napredniji materijali kao što su medijapan, staklo i drvo. Iako je cena viša, kada je reč o dnevnoj sobi isplati se uložiti malo više u američki plakar.

Ukoliko se koriste da zatvore nišu ili neki kutak, američki plakari su najčešće neupadljivi, odnosno boja i dizajn vrata se uklapa sa zidovima, i tako stvara jedna skladna celina. Međutim, kada se američki plakar postavlja u dnevnu ili spavaću sobu, on svojim dimenzijama i dizajnom može da bude centralni deo enterijera, i postoje nekoliko načina kojima se to postiže. Pored toga, američki plakar može da se istakne tako što predstavljla kontrast u odnosu na ostatak nameštaja, pre svega kontrast u boji.