Deset vrsta radnih stolica

vrste radnih stolica blog
25. mart 2024.

 

Nijedna vrsta nameštaja ne proizvodi se u toliko različitih tipova kao radne stolice. Od skromnih radnih stolica bez točkića, pa sve do direktorskih fotelja, u ponudi je okvirno deset ipova radih stolica. U ovom blogu pomoći ćemo vam da odlučite koji je najbolji tip radne stolice za vas, jer jednom kada uvidite koja vam vrsta najviše pogoduje, biće vam daleko lakše da se odlučite za konkretan model.

Radne stolice danas uglavnom podrazumevaju stolice za rad na računaru. Stolice za radne stolove nekada su bile znatno drugačije nego danas, jer se očekivalo da radna stolica može da se podvuče pod sto, kako bi zaposleni mogao rukama da dohvati predmete na celoj površini stola. Neke radne stolice bile su bez naslona, za lakše nošenje kroz proizvodni prostor, a stolice za tehničko crtanje su bile veoma visoke. Kao što ćemo videti, iako te starije vrste nisu potpuno nestale, danas se dobrom radnom stolicom smatra ona koja će sedenje za računarom da učini udobnijim, a ponuda je bogatija nego ikada.

Razlog za tako šaroliku ponudu je to što proizvođači eksperimentišu sa različitim pristupima, kako bi u svojoj ponudi imali radne stolice za svačiji ukus. Udobnost, estetika, mobilnost, ergonomija i izdržljivost su pet ključnih faktora za svaku radnu stolicu, međutim nijedna stolica ne može u isto vreme biti odlična po svih pet. Svaki od 10 tipova radnih stolica naglašava neke od ovih fakora i žrtvuje neke druge, a kada dodamo kao faktor i cenu postaje još jasnije da svaka od ovih grupa predstavlja priču za sebe. 

Prvih pet grupa čine stolice nešto niže cene, dok drugih pet grupa čine stolice više cene, mada to ne mora biti pravilo, pošto neke male kancelarijske stolice mogu biti skuplje od bazičnih radnih fotelja, ili neka grupa može ukljlučivati u isto vreme i povoljne i veoma skupe modele, kao recimo ergonomske stolice. U svakom slučaju, preporučujemo da se pri kupovini radne stolice ne vodite prema ceni, već da pronađete vrstu koja vam odgovara, od u okviru svake vrste moguće je pronaći jeftinije i skuplje modele.

 

Radne stolice bez točkića

 

Iako su točkići prva asocijacija na kancelarisjke stolice, u ponudi su i solidni modeli bez točkića, među kojima su najbolje one koje imaju kontakt sa podlogom u obliku slova U, odnosno nemaju četiri noge, već dva stuba i izduženu potporu. Ove stolice su daleko lepše od stolica sa četiri noge, veoma su odobne, stabilne i lako se pomeraju. Naravno, budući da nemaju točkiće, morate ih poneti sa mesta na mesto, ali to nije problem, budući da su lagane. Visina njihovih naslona za ruke na najčešće tolika da se uglavnom mogu podvući pod sto, tako da nema problema koji je tipičan za veće stolice, a to je da nasloni za ruke često udaraju u sto. 

Ovaj tip stolica najčešće poseduje naslon od mrežastog materijala, što snižava cenu stolica i čini ih pristupačnim. Mrežasti nasloni su veoma praktični u svim situacijama sem ako želite svom težinom da se naslonite, jer nisu prijatni za zabacivanje i naslanjanje kao nasloni sa nekom vrstom punjenja. Radne stolice sa sa dva stuba nisu pogodne za teže korisnike, jer će se metal u tom slučaju postepeno kriviti. To su najpovoljnije stolice kojima ćete sigurno biti zadovoljni, jer sve jeftinije radne stolice imaju značajne nedostatke i nisu udobne za duže sedenje. 

 

Mrežaste kancelarijske stolice

 

Najpovoljniji tip radne stolice koja poseduje točkiće i podešavanje visine je upravo ovaj tip. Kao i prethodni tip, ovi povoljni modeli poseduju mrežasti naslon, ali su kabastije od prethodnog tipa. Razlog za to su plastični nasloni za ruke, u poređenju sa tankim metalnim naslonima kod malopre spomenutih stolica. Sedišta su takođe nešto šira, a i petokraka baza sa točkićima zauzima nešto veći prostor. Ove stolice se veoma praktične, posebno za kancelarije u kojima se stolice često pomeraju, dok su stolice sa "U" bazom bolje za kancelarije u kojma radnici ređe pomeraju svoje stolice do susednog stola ili do susednog radnika. Njihovi gasni mehanizmi za podizanje su nešto jednostavniji i manje precizni, ali su adekvatni. Kada kupujete ovaj tip stolica najvažnije je da se točkići lako nabavljaju i menjaju, kako ne biste morali da bacite stolicu jer je pukao jedan točak. 

Kada stolica poseduje poluvisok naslon, to je dovoljno dobro za odmaranje leđa, a jedini nedostatak je što se korisnik ne može potpuno nasloniti i zabaciti glavu, kao što to može na stolicama sa visokim naslonom. Za poluvisoke naslone upravo su mrežasti nasloni najpovoljniji, jer kod visokih naslona mrežica ne daje adekvatnu potporu ako želite da se zabacite i naslonite, tako da kombinacija gasnog mehanizma, točkića i poluvisokog mrežastog predstavlja best-buy, odnosno pruža najviše za uložen novac.

 

Dečije radne stolice 

 

Dečije radne stolice su kancelarijske stolice u malom sa prilagođenim dezenima. To je donekle problem, jer pravih ergonomskih stolica skoro da nema u dimenzijama za decu. Budući da je izbor relativno ograničen kada su funkcionalnost i očuvanje posture u pitanju, iako je izbor vrlo dobar po pitanju dizajna. Važno je obratiti pažnju da dečija stolica poseduje barem poluvisok naslon i podešavanje visine. Naslon je vrlo bitan, jer ako stolica nema visok naslon, dete će razviti naviku da sedi povijeno, budući da nema opciju da se zavali i nasloni. Podešavanje visine je bitno jer deca brzo rastu i stolica fiskne visine posle određenog vremena više neće biti egronomski odgovarajuća, a može se dogoditi da to ni roditeljli ni dete ne primete.

Ako sobu deli dvoje dece, dobro je kupiti barem jednu ergonomsku stolicu, koju će koristiti naizmenično kada uče i rade domaće zadatke. Kupovina gaming stolice je često dobar izbor, jer gaming stolice se dobro uklapaju u dečije sobe, a postoje i modeli za devojčice, tako da treba razmisliti i o toj varijanti, bez obzira da li dete igra PC igrice. Izbor materijala je veoma bitan zbog otpornosti na fleke i ogrebotnine, mada mnogo zavisi i od navika deteta. Naš savet je da se uvek odlučite za funkcionalnu, ergonomsku stolicu, čak i ako dete ima primedbu na dizajn.

 

Male kancelarijske stolice

 

U ovu grupu spadaju sve stolice koje poseduju točkiće, dok je gornji deo manji, sa niskim naslonom za leđa i najčešće bez naslona za ruke. U ovaj tip stolica spadaju i povoljni plastični modeli punjeni sunđerom, kao i veoma kvalitetni modeli od veštačke kože ili od kombinacije kože i drveta. Jeftiniji tip preporučuje se samo za lokacije na kojima će se sedeti kraće vreme, na primer tokom predavanja, dok skuplji tipovi nalaze svoje mesto u brižljivo uređenim prostorima, u kojima bi visoka stolica previše odudarala. Skuplji modeli mogu biti izuzetno udobni, ali ipak ne mogu da se mere po udobnosti tokom osmočasovnog sedenja sa modelima koji poseduju veliku bazu i visoke naslone, kao i naslone za ruke. 

Ovde vredi pomenuti i da je za neke delatnosti bolje kada stolica nema naslon za ruke, posebno kada se očekuje da se korisnik često rotira i hvata predmete koji se mogu nalaziti na bilo kom mestu oko njega, na primer ako je neko okružen ormarićima punim dokumenata. To je i jedan od razloga zašto se ovakve stolice ponekad nazivaju i "biro stolice", mada se taj naziv koristi i za manje kancelarijske stolice generalno, i polako izlazi iz upotrebe. Kada već pominjemo "biro stolice", ponekad se ovaj izraz sreće i u jednom potpuno drugačijem značenju, kada se misli na stolice velike visine, sa osloncem za noge, kakve su se nekada koristile u arhitektonskim biroima, a danas ih koriste osobe koje rade za vrlo visokim radnim stolovima.

 

Konferencijske stolice

 

Za kancelarijske stolice koje nisu nalik gaming stolicama često se koristi izraz "konferencijske stolice", ali ovaj izraz u praksi često stvara zabunu, jer prodavci i proizvođači konferencijskim stolicama nazivaju dve potpuno različite vrste proizvoda. Deo njih taj izraz koristi za najjeftinije stolice kakve se mogu videti u kancelarijama, odnosno za plastične stolice sa četiri noge, punjene sunđerom, bez naslona za ruke. Oni polaze od logike da su to konferencijske stolice u smislu stolica za publiku na nekom događaju. Drugi proizvođači i prodavci, uključujući namestaj.rs, pod konferencijskim stolicama podrazumevaju stolice za sale za sastanke, tj. stolice koje se postavljaju oko jednog većeg stola. Odlika ovih stolica je da su dobrog kvaliteta, sa naslonom, i često bez točkića, a ako poseduju točkiće, to su točkići koji se mogu blokirati.

Konferencijske stolice su po pravilu nešto laganije od drugih kvalitetnih radnih stolica, budući da konferencijska sala daleko bolje izgleda ako su stolice vitke, nego ako je reč o nekim glomaznijim modelima, a takođe i jer je tako moguće smestiti više stolica oko stola. Konferencijske stolice su pogodne i za home office, jer su manje robusne, a za lakše osobe one suštinski sasvim zamenjuju veće gaming ili napredne radene stolice, jer njima nije potrebna povećana stabilnost i izdržljivost tih tipova stolica. 

 

Gaming stolice u funkciji radne stolice

 

Gaming stolice mogu biti savršene radne stolice, o čemu će vam posvedočiti brojni njihovi korisnici. Upravo su muškarci koji su kao tinejdžeri dobili od roditelja gaming stolice najveći zagovornici korišćenja ovih stolica na radnom mestu, jer kažu da iz iskustva znaju da nema boljih stolica od gejmerskih. 

To ne mora uvek biti tačno, jer napredne radne stolice (devete na našoj listi) ipak imaju neke prednosti u odnosu na gaming stolice, i to je potrebno dobro objasniti, pri čemu ne mislimo na razliku u dizajnu. Gaming stolice kreirane su tako da budu toliko udobne da se u njima praktično može zaspati, što nije slučaj sa naprednim kancelarijskim stolicama. Takođe, gaming stolica kreirana je tako da omogući da se dohvate tastatura i miš koji su nedaleko od ivice stola, odnosno nisu osmišljene da se mogu na neki način podvići pod sto ili da se korisnik nagne lako ka napred kako bi dohvatio nešto što je dalje na stolu. Drugim rečima, u gaming stolicu korisnik više "uranja" i ima ograničeniji broj pokreta na raspolaganju kada je u njoj. To znači da su gaming stolice dobre kao radne stolice ako posao ne podrazumeva ništa osim rada sa mišem i tastaturom, ali ako treba ispružiti ruku čas do štampača, čas do fioke, njihova konstrukcija i njihova masivna odmorišta za ruke mogu predstavljati problem. 

Materijal gaming stolica takođe se razlikuje od materijala naprednih kancelarijskih stolica. U slučaju gaming stolica to je eko koža, a u slučaju naprednih kancelarijskih stolica to je najčešće mebl. Teško je reći koji je materijal bolji, a pri čemu veštačka koža može imati problem sa hlađenjem, a mebl sa flekama. Mebl se lakše reparira od veštačke kože ako se ošteti, ali veštačka koža je jači materijal, tako da je punjenje gaming stolice PU penom kvalitetnije, ali samo ako se proizvođač odlučio za gustu penu. U svakom slučaju, gaming stolica je uvek dobar izbor za radnu stolicu, naravno ako vam ne smesta ne gaming dizajn, često sa akcentima u nekoj od jarkih boja, kao i velikim logom proizvođača ili serije.

 

Hibridne gaming-kancelarijske stolice

 

Hibridne gaming/office stolice u ponudu imaju uglavnom proizvođači gaming stolica koji su svesni da su klasične gaming stolice robusne i upadljive za radno mesto, te stoga proizvode gaming modele u čistoj crnoj, beloj i drugim bojama, kako bi se one bolje uklopile u poslovno okruženje. Takve stolice su najčešće za nijansu manje robusne od ostatka ponude, ali su po svemu ostalom to punokvrne gaming stolice. One najčešće nisu najpovoljnije stolice određenog gaming brenda, već njihovi modeli iz srednje i više klase. Hibridne gaming-kancelarijske stolice su odličan izbor i za dom, kada pravite svoj radni kutak, posebno ako želite gaming stolicu ali ne želite da kvarite estetiku doma. Jedini mali probmel sa hibridnim stolicama je organičen broj modela u našoj zemlji, pri čemu tokom jedne sezone bredna A može imati takve stolice u ponudi, a već sledeće godine neće ih više imate brend A, ali će ih imati brend B. Pri kupovini hibridnih stolica treba biti pažljliv, jer moguće je da ćete naići na jeftine (najčešće crne) gaming stolice koje po dizajnu odgovaraju vašim potrebama, ali u praksi neće biti jednako dobre kao hibridne stolice poznatijih brendova. 

 

Ergonomske radne stolice

 

Mnoge kvalitetne radne stolice imaju izražene ergonomske karakteristike, bilo da su to gaming stolice, napredne radne stolice, konferencijske stolice, kao i neke kožne fotelje ili mrežaste stolice. Kada kažemo "ergonomske karakteristike" mislimo na one funkcije koje čuvaju zdravlje skeletno-muskulatornog sistema i čine da se stolica bolje prilagođava obliku i pokretima tela. One se posebno preporučuju osobama kod kojih se javljaju bolovi u leđima posle dugotrajnog sedenja, ali odlične su i ako se koriste preventivno. Da bismo mogli reći da je stolica ergonomska, ona mora posedovati lumbalnu potporu, odnosno ojačanje u donjem delu leđa, kao i posedovati podešavanje visine sedišta, nagiba naslona i naslona za glavu. Podešavanje nadiba sedišta je takođe ergonomska funkcija u medicinskom smislu, međutim tu opciju poseduje mali broj stolica, i većina kupaca nije informisana da ta opcija postoji. Kao što smo pomenuli, mnoge gaming i hibridne stolice, kao i napredne radne stolice poseduju većinu ili sve ergonomske funkcije. U tom smilu, ne možemo povući čvrstu granicu kako bismo rekli koja je stolica ergonomska a koja nije, već svaka stolica ima manje ili više ergonosmkih funkcija, a ergonomskim stolicama mogu se smatrati one koje ih imaju sve.

Postoji još jedan način određivanja da li je stolica ergonomska, prema koje su ergonomske samo one koje poseduju ispupčenje koje igra ulogu lumbalne podrške. Takav dizajn forsira pravilnu posturu, mada je mnogima teško da se naviknu na ovakve stolice. Ergonomske stolice sa ispupčenjem umeju da budu reativno povoljne, ali svakako ih treba probati pre kupovine.

 

Napredne radne stolice

 

Konačno, dolazimo do stolica koje predstavljaju zlatni standard za radni prostor, a to su savremene radne stolice sa punim naslonom, uključujući naslon za glavu koji se podešava, podešavanjem nagiba naslona, visine oslonca za ruke, i podešavanjem visine. To su elementi koje napredna radna stolica mora da poseduje, a kada stolica poseduje sve ove elemente, ona će posedovati i presvlaku od mebla ili veštačke kože, odnosno veoma retko će koristiti mrežicu za naslon, jer mrežica nema nikakve komparativne prednosti, osim prozračnosti, u odnosu na ispunjene naslone. Napredne radne stolice su najbolji izbor za firmu i home office, jer su u isto vreme udobne, podesive, izdržljive i lagane, a dizajn je uglavnom diskretan. Cena naprednih radnih stolica ponekad može delovati previsoka jer su one na prvi pogled manje impresivne od gaming stolica i radnih fotelja, dok je cena slična. Međutim, za većinu korisnika napredna radna stolica biće udobnija i prijatnijeg izgleda od gaming stolice ili radne fotelje.

Kao što smo već napomenuli, napredne radne stolice imaju mnogo sličnosti sa gaming stolicama, pri čemu su napredne radne stolice malo zgodnije kada posao ne podrazumeva samo korišćenje miša i tastature, već i kretanje/okretanje. Napredne radne stolice imaju mnogo zajedničkog i sa radnim foteljama, ali tu je teže precizno definisati razliku, jer bazične radne fotelje nisu sasvim na nivou naprednih radnih stolica, ni po punjenju, ni po funkcionalnosti, ni po materijalu, dok najbolje radne fotelje mogu biti i bolje od naprednih radnih stolica, kao i udobnije od njih. Napredne radne stolice se takođe preklapaju sa ergonomskim stolicama, jer svaka napredna radna stolica mora biti ergonomska, a razlika je samo u tome što ergonomske stolice često imaju mrežaste naslone i ispupčenu lumbalnu podršku. Ergonomske stolice takođe mogu imati neka dodatna podešavanja, poput nagiba sedišta i odvojenog podešavanja donjeg, srednjeg i gornjeg dela naslona. To su hiper-ergonomske stolice, koje su složenije i skuplje od naprednih radnih stolica u užem smislu. 

 

Radne fotelje

 

Radne fotelje su vrsta stolica sa kojom treba biti posebno pažljiv, jer nisu baš sve udobne i zgodne kao što deluje na fotografijama. Ono što je karakteristično za radne fotelje je to da su presvučene veštačkom ili prirodnom kožom, pri čemu fotelje od prirodne kože spadaju u takozvane direktorske fotelje i daleko su skuplje od svih drugih vrsta radnih stolica koje smo ovde pomenuli. Sa druge strane, radne fotelje od eko kože mogu biti veoma kvalitetne ili jednostavno prosečne, a da se ta razlika ne vidi na fotografiji, jer je sve do punjenja i kvaliteta kože. Zato je dobro prvo proveriti reputaciju brenda pre nego što naručite fotelju, mada u praksi uvek možete i da vratite fotelju koju ste naručili, što je naš savet sa svakom vrstom stolice, jer tokom prvih 14 dana po zakonu uvek možete da vratite bilo koji proizvod bez oberazloženja ako nema tragove korišćenja. 

Direktorske fotelje često poseduju posebna podešavanja za naslon za glavu i za ruke, ali su u prodaji i monolitne direktorske fotelje kod kojih se podešava samo visina. Te fotelje su jedan od najimpresivnijih komada nameštaja koji možete videti i probati, jer iako su kreirane da budu statusni simbol, one su izuzetne za rad i mogu da traju decenijama. Ako imate slobodu da opremite svoj kućni radni kutak kako god želite, neke od kvalitetnijih radnih fotelja mogu biti odličan izbor, jer ponekad nisu bitno skuplje od gaming stolica ili naprednih radnih stolica.

Za kraj ovog pregleda želimo da vam skrenemo pažnju i na neke specijalne tipove radnih stolica, koje mogu predstavljati interesantno rešenje u specifičnim situacijama. Prve su klečeće radne stolice, za osobe koje imaju problema sa kičmom posle dugog sedenja u bilo kakvoj klasičnoj stolici. Slične su i aktivne" stolice, takođe bez naslona, koje svojim oblikom forsiraju pravilno držanje. Barske radne stolice su jednako zanimljiv izbor, u slučaju da postoji neka vrsta radnog pulta, posebno jer je mnogim osobama lakše da im noge budu poluispružene nego savijene. 

Na našem sajtu konstantno se trudimo da širimo ponudu radnih stolica, jer ni nekoliko stotina različitih stolica nije dovoljno da bi svaki kupac mogao da ima izbor između nekoliko modela koji ispunjavaju sve njegove zahteve. U svakom slučaju, investiranje u bolju radnu stolicu je jedna od najboljih odluka koju možete napraviti, jer je to komad nameštaja sa kojim smo najviše u kontaktu tokom dana, više čak nego i u poređenju sa krevetom!