Devet stilova za uređenje doma

uredjenje stana stilovi
26. jun 2024.

Uređenje stana je uzbudljiv proces, prepun mogućnosti. Stil igra ključnu ulogu u stvaranju prostora koji ne samo da odražava vašu ličnost, već donosi udobnost i funkcionalnost. Stil je definisan različitim karakteristikama, koje zajedno kreiraju jedinstven izgled i osećaj prostora, bilo da su u pitanju materijali i boje koje birate, nameštaj i dekorativni elementi, osvetljenje ili prostorni raspored. U ovom članku vodićemo vas kroz različite stilove uređenja stana, kako bismo vam pomogli da pronađete savršen izgled koji će vaš dom učiniti jedinstvenim i inspirativnim mestom za život. 

 

Prelazni ili tranzicioni stil

Vanvremenska opcija koja kombinuje više različitih stilova je prelazni ili tranzicioni stil uređenja enterijera, koji se ističe kombinacijom elemenata tradicionalnog i modernog dizajna, kako bi se postigla ravnoteža između klasičnog i savremenog izgleda. Prelazni stil uspostavlja ravnotežu između tradicionalnog i modernog, mekanog i tvrdog, svetlog i tamnog, što se postiže pažljivim odabirom elemenata i njihovim raspoređivanjem u prostoru. Ovakav način uređenja stana često koristi različite materijale kako bi se naglasila slojevitost i tekstura. To najčešće podrazumeva kombinaciju drveta, metala, stakla i tkanina. Osnovna boja u prelaznom stilu obično je neutralna, poput bež, sive ili krem varijante. Ove boje se često koriste kao pozadina, ne bi li se istakli drugi elementi dekora.

Nameštaj i dekorativni elementi u prelaznom stilu obično imaju elegantne ali jednostavne linije, što doprinosi sofisticiranom izgledu prostora. Prelazni stil zahteva nameštaj visokog kvaliteta, izrađen od prirodnih materijala. Elementi mogu imati tradicionalne detalje, ali sa modernim izmenama jer se tako prilagođavaju savremenim potrebama. Iako je estetika važna, udobnost je takođe ključna karakteristika prelaznog stila. Nameštaj je često udoban i poziva na opuštanje, dok se prostor uređuje tako da bude funkcionalan i praktičan za svakodnevnu upotrebu. Iako prelazni ili tranzicioni stil uređenja enterijera ima mnoge prednosti, on ima i nedostatke koje treba uzeti u obzir. Primera radi, kombinovanje različitih elemenata tradicionalnog i modernog dizajna može dovesti do konfuzije u prostoru, posebno ako se ne postigne dobra ravnoteža između njih. Treba imati u vidu da kombinovanje tradicionalnih i modernih elemenata često rezultira visokim troškovima, posebno ako se traže visokokvalitetni komadi nameštaja i dekorativni detalji. Ipak, fleksibilnost prelaznog stila čini ga popularnim izborom za uređenje stana.

Prelazni stil koristi klasične elemente, poput fotelja, sa modernim, poput prozora bez zavesa

Minimalizam

Osobe koje cene jednostavnost i minimalizam u svom životu često biraju minimalistički stil za uređenje enterijera, kako bi preslikali svoj način razmišljanja i životni stil. Minimalistički stil je estetski pristup koji se fokusira na jednostavnost, čistoću linija i minimalnu upotrebu dekorativnih elemenata. Ovaj stil naglašava funkcionalnost, prostornu otvorenost i mirnu atmosferu, teži otklanjanju suvišnih detalja, dok naglašava bitne elemente. Pre svega, minimalistički prostori su često oskudni u dekorativnim elementima kako bi se postigla čista i neopterećujuća estetika. Ograničena upotreba ukrasa i dekorativnih detalja pomaže u održavanju prostora jednostavnim i organizovanim. Boje u minimalističkim prostorima su obično neutralne, poput bele, sive, bež ili crne. Ovakva koloristika stvara mirnu i smirujuću atmosferu, dok istovremeno omogućava drugim elementima enterijera da se istaknu.

Nameštaj i predmeti u minimalističkim prostorima često imaju višestruku funkciju i koriste se na efikasan i praktičan način, u skladu sa minimalističkim pristupom koji teži smanjenju nepotrebnih predmeta i naglašava samo ono što je esencijalno. Minimalistički dizajn često koristi prirodne materijale poput drveta, stakla, metala i kamena. Ovi materijali dodaju toplinu i teksturu prostoru, istovremeno održavajući njegovu jednostavnost i eleganciju. Rasveta u minimalističkim prostorima obično je diskretna i funkcionalna. Koriste se jednostavne svetiljke ili ugrađene lampe kako bi se postigao ravnomeran osvetljenost prostora. S druge strane, često se smatra da minimalističkim prostorima nedostaje topline i personalnog pečata. Nedostatak ukrasa i dekorativnih detalja može rezultirati prostorom koji deluje hladno ili sterilno. Takođe, svedeni broj komada nameštaja dovodi do nedostatka prostora za odlaganje stvari. 

minimalizam entrijer minimalizam entrijer
Minimalizam podrazumeva velike površine bez ikakvog nameštaja i dekoracija

Tradicionalni stil 

Uređenje stana u skladu sa tradicionalnim stilom je najbolji izbor za sve koji cene klasičnu eleganciju, udobnost i toplinu. Tradicionalni stil koristi klasične komade nameštaja sa elegantnim detaljima, kao što su rezbarije, ukrasni detalji od drveta i mekani tapacirung. Tipični komadi uključuju kauče sa zaobljenim naslonima, fotelje sa dubokim sedištima i bogato izrađene drvene komode. Ovaj stil često koristi materijale poput drveta mahagonija, oraha i javora za nameštaj, dok se za tkanine biraju luksuzni materijali poput svile, baršuna i damasta. Takođe se često koriste tapete ili reljefna završna obrada na zidovima, kako bi se dodatno obogatio prostor. Boja je važan element u tradicionalnom stilu, pri čemu se često koriste duboke, zasićene boje poput tamnocrvene, zelene, plave i braon. Takođe se često koriste neutralne boje, kao što su bež, krem ili smeđa, kao osnova prostora.

Tradicionalni stil često naglašava simetriju u prostoru, sa parom identičnih komada nameštaja postavljenih na suprotnim stranama prostorije, što dodaje ravnotežu i harmoniju prostoru. Obiluje detaljima poput ukrasnih jastuka, zavesa sa resama, antikvitetnih ornamenata, kristalnih lustera i uramljenih slika. Ovi detalji dodaju toplinu, teksturu i karakter tradicionalnom domu. Tradicionalni stil teži udobnosti i gostoljubivosti, sa nameštajem koji poziva na opuštanje i druženje. Duboki, udobni kauči i fotelje često su centralni komadi u tradicionalnim prostorima. Ipak, tradicionalni stil može izgledati zastarelo ili previše formalno za one koji preferiraju moderniji ili minimalistički izgled prostora. Treba imati u vidu da tradicionalni stil najčešće zanemaruje moderne tehnološke inovacije i funkcionalne potrebe savremenog života. 

tradicionalni stil tradicionalni stil
Tradicionalni stil uključuje klasike kao što su lusteri, zavese i ornamentisani beli zidovi

Rustični stil 

Rustični stil dizajna enterijera je estetski pristup koji se oslanja na prirodne, sirove elemente i na taj način stvara toplu, udobnu atmosferu, koja podseća na seoski ili planinski ambijent. Rustikalni stil teži udobnosti, opuštanju i gostoljubivosti, što ga čini privlačnim izborom za ljude koji traže prostor u kojem će se osećati opušteno i dobrodošlo. Udobni kauči, mekani jastuci i topla ćebad često su karakteristični za ovaj stil. Goli kameni podovi i kamen u drugim oblicima su takođe odlika ovog dizajna. Oni koji vole prirodu rado biraju rustični stil, kako bi uneli elemente prirode u svoj dom jer im omogućava da oponašaju toplinu i udobnost seoskog ili planinskog ambijenta u svom životnom prostoru. Koriste se autentični prirodni materijali poput drveta, kamena, gline, metala i kože, koji prostoru dodaju teksturu, toplinu i autentičnost. Česte su grube, neobrađene teksturu. Drvo može imati vidljive godove, a kamen može zadržati nepravilne površine. Boje u rustičnom stilu često su tople i zemljane, poput smeđe, bež, zelene, crvene i narandžaste. Ove boje oponašaju prirodne tonove okoline i doprinose prijatnoj atmosferi. Drveni stočići, kreveti, stolovi i police neizbežni su delovi nameštaja.

Kameni elementi poput zidova, kaminskih obloga ili podova često se koriste u rustikalnom stilu kako bi se dodala tekstura i autentičnost prostoru. Rustični stil najčešće uključuje ručno izrađene, unikatne komade nameštaja, keramike, tekstila i dekorativnih predmeta. Prostori uređeni na ovaj način imaju velike prozore, koji omogućavaju obilje prirodne svetlosti. Ovo doprinosi otvorenom i prozračnom osećaju prostora. Uređenje doma u rustičnom stilu često uključuje dekorativne elemente sa seoskim ili planinskim motivima, poput jelenskih rogova, posuda sa cvećem, lanaca i drvenih predmeta. Kada su nedostaci u pitanju, materijali koji se često koriste, poput grubog drveta, kamena i kože, zahtevaju redovno održavanje kako bi ostali u dobrom stanju. Drvo može biti podložno pucanju ili deformaciji, dok kamen može zahtevati posebnu negu kako bi se sprečilo mrljanje ili oštećenje. Ne treba zaboraviti ni da se rustični stil veoma razlikuje u zavisnosti od regije koja je poslužila kao inspiracija, da li je to recimo vojvođanski ili planinski stil.

rustični stil rustični stil
Rustični stil zavisi od regije, npr. ravničarski ili planinski, ali uvek uključuje drvo i stare tipove nameštaja

Moderni stil

Moderni i minimalistički stil često se prepliću i imaju mnogo sličnosti, ali postoje ključne razlike koje ih čine jedinstvenim. Moderni stil je nastao sredinom 20. veka, inspirisan pokretima poput bauhausa i skandinavskog dizajna. S druge starne, minimalizam je postao popularan nešto kasnije, kao reakcija na preterani dekor i kompleksnost. Moderni dizajn naglašava čiste, ravne linije i jednostavne geometrijske oblike. Ova karakteristika je suprotna od ornamentacije i ukrasa koji se nalaze u tradicionalnim stilovima. Moderni nameštaj ima jednostavne, čiste linije i geometrijske oblike. Izbegavaju se složeni detalji i ukrasi. Komadi su često minimalistički, sa glatkim površinama i bez suvišnih detalja. Nameštaj je obično sveden na osnovne elemente, bez suvišnih dodataka ili dekoracija. Uređenje doma u modernom stilu i u savremenom stilu takođe su različiti pojmovi, što ćemo objasniti kasnije.

Kao glavni dekor, moderni stil ima tendenciju da odbaci sitnice i koristi umetnost. Uobičajeno je videti smele šarene akcente u detaljima i nameštaju dok je prostor uglavnom neutralan. Pravougaoni, kvadratni i kružni oblici su često prisutni, sa naglaskom na jasnu i preciznu geometriju. Dizajn je fokusiran na funkcionalnost, sa čistim i jednostavnim oblicima koji omogućavaju lako održavanje i praktičnu upotrebu. Korišćenje materijala kao što su drvo, metal, staklo i koža je uobičajeno. Ovi materijali dodaju prirodnu teksturu i estetsku privlačnost. Često se kombinuju različiti materijali, kako bi se postigao balans između topline i modernog izgleda, na primer, drvo sa metalnim detaljima. Kod modernog stila dominiraju neutralne nijanse poput bele, crne, sive i bež boje, sa povremenim akcentima u jarkim bojama. Boje su obično monotone i svedene, kako bi se naglasila čistoća dizajna i urednost prostora.

Nameštaj je kod modernog stila niskog profila, sa niskim sofama, stolovima i komodama, što doprinosi osećaju otvorenog i prozračnog prostora, a fokus je usmeren na horizontalne linije koje stvaraju osećaj stabilnosti i ravnoteže. Komadi nameštaja često imaju višestruku funkciju, poput sofe na razvlačenje, stolova sa skladišnim prostorom ili modularnih jedinica koje se mogu prilagoditi različitim potrebama. Ugradni ormarići i police omogućavaju maksimalno iskorišćenje prostora bez narušavanja estetike. Moderni stil često uključuje elemente tehnologije, kao što su smart home sistemu. Tehnološki elementi su integrisani na diskretan način kako bi se održao čist i minimalistički izgled. Iako je naglasak na estetici, moderni nameštaj je takođe dizajniran da bude udoban i ergonomski prilagođen korisnicima. Međutim, dominacija neutralnih boja može doprineti osećaju monotonije i bezličnosti ako prostor nije dobro balansiran s toplijim elementima i teksturama. Fokus na estetiku ponekad dolazi nauštrb udobnosti nameštaja. Primera radi, niske sofe i stolice mogu izgledati elegantno, ali ne pružaju uvijek optimalnu udobnost.

Moderni stilovi uključuju glatke materijle, sjajne i ravne površine, kao i element futurizma

Art Deco 

Art Deco stil je glamurozan, luksuzan, dekorativan stil koji je bio popularan od 1920-ih do 1940-ih godina. Potiče iz Francuske i ime je dobio po izložbi "Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes" održanoj u Parizu 1925. godine. Art Deco je poznat po svom eklektičnom, ali kohezivnom spoju različitih stilova i utjecaja, uključujući kubizam, futurizam, modernizam i neoklasicizam. Art Deco naglašava upotrebu geometrijskih oblika, kao što su pravougaonici, trouglovi, cik-cak linije i simetrični uzorci. Dizajn je često simetričan i balansiran, sa pažljivo komponovanim aranžmanima elemenata. Uključuje skupe i luksuzne materijale kao što su mahagoni, ebanovina, slonovača, lakirani završni slojevi, polirani metali (zlato, srebro, hrom) i egzotične kože. Korišćenjem stakla, ogledala i kristala za stvaranje sjajnih površina i refleksija povećava se osećaj luksuza.Kada je reč o koloru, upotreba intenzivnih boja kao što su smaragdno zelena, safirno plava, rubin crvena, kraljevski ljubičasta, kao i kontrastne kombinacije crne i bele, dok se zlato, srebro, bronza i hrom koriste za naglašavanje luksuza i bogatstva. 

Art Deko stil odlikuje se egzotičnim i klasičnim motivima, a inspiracija dolazi iz staroegipatske, grčke i rimske umetnosti, sa motivima kao što su, sunčevi zraci, životinjski i floralni uzorci. Upotrebljavaju se i futuristički i tehnološki motivi, naglašava se brzina, tehnologija i napredak kroz futurističke oblike i simbole. Komadi nameštaja su elegantni, sa glatkim linijama i sjajnim površinama. Sofe, stolice i kreveti su često tapacirani luksuznim tkaninama poput somota i svile. Rasveta uključuje staklo, hrom i kristale. Rasveta stiže sa raskošnih lustera, lampi sa geometrijskim oblicima i art deco svetiljki sa bogatim detaljima. Upotreba umetničkih predmeta kao što su skulpture, slike i mozaici sa art deco motivima, odlika je ovog stila. Zidovi su često ukrašeni panelima, tapetama ili muralima sa geometrijskim ili stilizovanim motivima. Ako vam ovakav stil uređenja stana deluje primamljivo, potrebno je da razmotrite visinu troškova, jer su komadi nameštaja i rasveta dizajnirani s mnogo detalja i izrađeni od skupih materijala, što dodatno povećava budžet. Teško je postići balans između bogatstva detalja i pretrpanosti, te je za ovakav stil neophodno umeće i znanje iz oblasti dizajna eneterijera. Ukoliko je svaki detalj pažljivo isplaniran, Art Deko stil dizajna enterijera je sinonim za glamur, luksuz i sofisticiranost.

art deco nameštaj art deco nameštaj
Uređenje stana po Art Deco principima nije lako postići, jer zahteva pažljivo biranje svakog komada nameštaja

Skandinavski stil 

Nakon Drugog svetskog rata, došlo je do ponovnog razvoja i obnove skandinavskih zemalja, što je uključivalo i redizajniranje stambenih prostora. Skandinavski dizajneri su iskoristili ovu priliku da uvedu svoj karakteristični stil. Ikonični dizajneri kao što su Arne Jacobsen, Alvar Aalto, Hans Wegner i Poul Henningsen igrali su ključnu ulogu u definisanju i popularizaciji skandinavskog dizajna. Njihovi radovi, poznati po funkcionalnosti, jednostavnosti i estetici, postali su prepoznatljivi širom sveta. Skandinavski dizajn naglašava čiste, jednostavne linije bez suvišnih ukrasa ili detalja, dok je prostor  sveden na osnovne elemente, bez pretrpanosti i nepotrebnih dekoracija. Za izradu nameštaja, podova i zidnih obloga uobičajeno je korišćenje svetlih vrsta drveta poput breze, bora i hrasta. Materijali kao što su pamuk, lan, vuna i krzno se često koriste za dodavanje topline i udobnosti. Kod skandinavskog dizajna dominiraju neutralne boje poput bele, sive, bež i svetlo smeđe a ponekad se akcenat stavlja na blage pastelne nijanse ili kontrastne tamne boje. 

Dizajn je fokusiran na funkcionalnost i praktičnost, sa komadima nameštaja koji su jednako korisni koliko i estetski privlačni, a u isto vreme imaju višestruku funkciju kako bi se maksimalno iskoristio prostor. Skandinavski dizajn preferira otvorene planove koji omogućavaju slobodan protok svetlosti. Veliki prozori bez teških zavesa omogućavaju što više prirodne svetlosti, stvarajući svetao i prozračan ambijent. Funkcionalna i jednostavna rasveta uključuje viseće lampe, podne lampe i zidne svetiljke, koje osiguravaju dovoljno svetlosti u prostoru. Da bi se osigurao udoban i prijatan prostor, dizajneri koriste tepihe, jastuke, prekrivače i zavese, kao neizostavni detalji koji obeležavaju Skandinavski stil. Jednostavni dekorativni elementi podrazumevaju sobne biljke, minimalističke umetničke slike, fotografije i jednostavne deskorativne predmete koji ne opterećuju prostor. Skandinavski dizajn često koristi održive i ekološki prihvatljive materijale. Ovaj stil promoviše recikliranje i ponovnu upotrebu starih komada nameštaja i materijala. Danas je Skandinavski stil široko prihvaćen i prepoznatljiv po svojoj jednostavnosti, praktičnosti i upotrebi prirodnih materijala, što ga čini i dalje relevantnim i popularnim u savremenom dizajnu enterijera.

skandinavski stil skandinavski stil
Skandinavski stil preporznatljiv je po funkcionalnosti, umerenoj dekoraciji i jednostavnim oblicima

Mediteranski stil 

Mediteranski stil najčešće biraju oni koji žele da unesu toplinu, prirodne elemente i opuštajuću atmosferu u svoj dom. Ovaj stil je posebno popularan među stanovnicima toplijih klimatskih područja i vlasnicima kuća za odmor, jer omogućava integraciju unutrašnjih i spoljašnjih prostora i stvara prijatno i privlačno okruženje. Dizajneri koji se bave ovim stilom inpirisani su estetikom zemalja koje se nalaze uz obalu Sredozemnog mora, poput Italije, Španije, Grčke, Maroka i Turske. Kada je reč o bojama, dominiraju topli zemljani tonovi kao što su terakota, pesak, zlatna, oker i krem boja. Zelena boja se može dodati u prostoru kroz biljke i tekstil. Nameštaj se obično izrađuje od tamnih vrsta drveta, poput hrasta ili oraha. Prirodni kamen je često prisutan na zidovima, podovima i u dekorativnim elementima. Naravno, uređenje doma korišćenjem prirodnog kamena daleko je lakše na moru, gde tog kamena ima na pretek, ali nije toliko teško ni u Srbiji, koja je bogata prirodnim kamenom.

Čest izbor za nameštaj, rasvetu i dekorativne elemente poput ograde i svećnjaka je kovano gvožđe. Arhitektonske karakteristike Mediteranskog stila ogledaju se u lučnim prolazima i prozorima koji dodaju eleganciju i prostranost i drvenim gredama na plafonu kojima se postiže rustičan šarm. Prostorije su često otvorene i prozračne, sa puno prirodne svetlosti. Nameštaj je masivan, udoban i izrađen od drveta. Komadi su često ručno rađeni i unikatni. Što se tiče dekorativnih elemenata, prisutne su keramičke pločice, mozaici i ručno rađene posude koje ukrašavaju zidove, podove i kuhinjske površine. Rasveta je često topla i ambijentalna, s lampama, fenjerima i lusterima od kovanog gvožđa ili keramike. Spoljni prostori su uređeni kao produžetak unutrašnjeg prostora, sa udobnim nameštajem, biljkama i dekorativnim elementima. Mediteranski stil unosi osećaj svežine, svetlosti i prirodne lepote u dom, stvarajući atmosferu koja podseća na opušteni život duž obala Mediterana.

Mediteranski stil je lako postići, a najefektivniji je u kućama sa dvorištem

Savremeni stil 

Iako zvuči pomalo zbunjujuće, moderni i savremeni stili su dva potpuno različita stila. Moderni stil nastao je 50-ih i 60-ih u Americi, i on je baziran na dizajnu koji se u tom momentu smatrao futurističkim i dan-danas je ostao popularan kao takav, praktično neizmenjen. Dakle ono što je pre 40 godina bio moderni stil i danas je moderni stil. Sa druge strane, savremeni stil obuhvata sve one tendencije koje su prisutne u ovom trenutku i verovatno se neće zadržati kao konkretan stil, već prestavlja mešavinu stilova. Uređenje stana u savremeni stilu trenutno podrazumeva mešavainu modernizma, skandinavskog dizajna i elemenata klasičnog dizajna. Preovladavaju neutralne boje, bela, crna, dok siva i bež dominiraju, stvarajući čistu i sofisticiranu osnovu. Povremeno se koriste živopisne boje kao akcenti u detaljima poput umetničkih dela, jastuka ili tepiha, dodajući interes i dinamiku prostoru. 

Nameštaj je jednostavnog dizajna sa čistim linijama i minimalnim ukrasima, dok je fokus  na udobnosti i praktičnosti, često sa skrivenim prostorima za skladištenje i multifunkcionalnim komadima. Platformski krevet sa jednostavnim ramom  i ormari sa kliznim vratima karakteristični su za savremeni stil. Da bi se dodala tekstura i toplina, koriste se drvo, kamen ili staklo. Popularni su i industrijski materijali, kao što su metal, beton i čelik, zbog svoje izdržljivosti i estetske privlačnosti. Nameštaj je jednostavnog dizajna sa čistim linijama i minimalnim ukrasima, udoban i praktičan. Savremeni dizajn teži maksimalnom iskorišćenju prostora uz zadržavanje minimalizma. Savremeni stil odlikuje korišćenje LED rasvete i elegantnih visećih lampi za stvaranje ambijentalnog osvetljenja. Dekor je sveden na minimum, sa fokusom na nekoliko pažljivo odabranih predmeta. Nasuprot tome, apstraktna umetnost, skulpture i dizajnerski predmeti dodaju karakter i personalizaciju prostoru. Savremeni stil podržava integraciju savremenih tehnologija, kao što su pametni termostati, osvetljenje i kućni asistenti, za povećanje udobnosti i efikasnosti. Uređaji su često diskretno integrisani u enterijer, ne narušavajući čistu estetiku prostora. Savremeni stil dizajna enterijera kombinuje funkcionalnost, minimalizam i estetiku, stvarajući prostore koji su ne samo lepi, već i udobni i praktični za život.

savremeni stil savremeni stil
Savremeni stil nema definiciju - to je ono što je trenutno u prodavnicama, časopisima, u projektima

Izbor stila za uređenje stana zavisi od ličnih preferencija, životnog stila i funkcionalnih potreba prostora. Bilo da preferirate sofisticirani luksuz Hollywood Glam-a, jednostavnost minimalističkog dizajna, toplinu skandinavskog stila, ili eleganciju mediteranskog pristupa, svaki stil donosi jedinstvene prednosti i atmosferu. Najvažnije je da vaš dom odražava vašu ličnost i da se u njemu osećate prijatno i inspirisano. Konačno, najbolji stil je onaj koji vam donosi zadovoljstvo i udobnost u svakodnevnom životu.