Kako izabrati ogledalo za šminkanje?

ogledala-za-sminkanje
4. jul 2024.

Iako su kupatilo i kupatilsko ogledalo najčešća lokacija za šminkanje, većina žena kad-tad poželi da ima ogledalo za šminkanje i u nekoj drugoj sobi. Ogledalo za šminkanje je izuzetno praktičan deo enterijera, a za najbolje rezultate potrebno je pre kupovine upoznati se sa različitim tipovima osvetljenja, tipovima sijalica, kao i razmotriti poziciju ogledala u domu.

Za proces svakodnevnog ulepšavanja, nege lica, i šminkanja, dovoljno je bilo kakvo dovoljno veliko i kvalitetno ogledalo, odnosno nije potrebno da samo ogledalo poseduje osvetljenje. Međutim, da bi sve bilo ujednačeno i maksimalno precizno, potrebno je posedovati ogledalo za šminkanje. Kako je rasla popularnost ovog dekorativnog i funkcionalnog elementa, tako su se na tržištu pojavljivale različite opcije, a novi procvat ogledala za šminkanje doživela su sa dolaskom LED rasvete, bilo da se radi o LED trakama oko ogledala, koja su ispod površine, bilo da se radi o LED sijalicama. U ovom blogu govorićemo o ogledalima za šminkanje koja se postavljaju u sobama, najčešće spavaćim, ali zahvaljujući jednostavnom izgledu i diskretnoj rasveti, ogledala sa LED rasvetom, sve češće se koriste i u kupatilima. LED ogledala za šminkanje nalazimo i u sobama devojčica i garderobama, kao i u lokalima najrazličitijih tipova. 
 
LED tehnologija je veoma popularna i danas se može pronaći u najrazličitijim proizvodima, od televizora i automobila, do beauty industije, odnosno ogledala za šminkanje. Osnovne karakteristike LED rasvete su manja potrošnja energije i duži vek trajanja. U poređenju sa klasičnim sijalicama, kao što su one sa užarenom niti, led sijalice troše čak 20 puta manje energije, dok je u odnosu na fluorescentne sijalice potrošnja energije šest puta manja. Kako se rad LED sijalica meri u hiljadama sati, procenjuje se da ogledala sa led sijalicama mogu trajati do čak 10 godina, ukoliko je svetlo na ogledalu uključeno u proseku sat vremena dnevno. Obe ove karakteristike idu u prilog ogledala sa LED sijalicama, posebno ako je reč o modelu kod koga je zamena LED trake ili LED sijalica moguća i laka. 

Ogledala kod kojih se sijalice ne menjaju (LED traka i mini-LED)

Kod ogledala za šminkanje sa LED trakom, ta traka je postavljena po obodu, a preko trake je staklo, ali ne reflektujeće, kao kod ostatka ogledala. Druga opcija su mini-LED sijalice, što je čest izbor za manja ogledala, koja imaju 20+ odvojenih, veoma malih sijalica. Kod ovih ogledala teško je ili nemoguće promeniti traku ili sijalice, odnosno ogledalo se uglavnom baca kada otkaže 10-20% sijalica.

LED rasveta pruža ravnomerno osvetljenje, sa minimalnim senkama. Osim što iz perspektive korisnika svetlo deluje veoma čisto i čini svaki detalj jasnim, ogledala za šminku sa LED svetlima mogu poslužiti i kao dobar izvor diskretnog osvetljenja, međutim samo kada je reč o LED traka/mini-LED ogledalima, ne i modelima sa izloženim sijalicama. To što je ogledalo sa rubnom LED trakom slabije od modela sa izloženim sijalicama je donekle i mana, jer se može dogoditi da svetlo nije ništa jače od svetla koje već imate u kupatilu, čime se gubi poenta posebnog ogledala za šminkanje. Zato je veoma važno da uvek kada ne možete da testirate ogledalo potražite specifikaciju koja govori o jačini LED osvetljenja, jer ogledalo sa slabom LED trakom je više dekorativno nego što je praktično. U ponudi su i ogledala sa LED osvetljenjem usmerenim ka zidu, koja su samo dekorativna, i njih nećemo razmatrati u ovom blogu.

Zidna ogledala za šminkanje sa preinstaliranom LED rasvetom najčešće su dimenzija do 50x50cm, dok su ogledala sa izloženim sijalicama značajno veća. Ogledala sa LED rasvetom su veoma jednostavna za korišćenje, pri čemu kod onih sa trakom ili mini-led sijalicama snaga često možei da se podešava, a tasteri su uvek skriveni. Ogledala sa izloženim sijalicama najčešće nemaju potenciometar, ali mogu imati prekidač koji uključuje samo deo svetala i poseduju utičnice za fen i druge aparate.

Putna i stona LED ogledala

Osim ogledala velikih dimenzija, ogledala sa LED rasvetom kogu biti izrađena i u manjim dimenzijama, najčešće sa postoljem. Takva ogledala su pogodna za kupce koji nemaju posebno mesto za šminkanje, već to obavljaju na radnom ili trpezarijskom stolu, a predstavljaju idealno rešenje i za putovanja. Princip izrade ovih LED ogledala za šminkanje je gotovo isti, kvadratnog ili okruglog su oblika i mogu dolaziti sa zaštitom u vidu poklopca, odnosno vrata koja se nakon korišćenja zatvaraju. Na taj način ogledalo se veoma lako može spakovati i zaštititi je lomljenja, grebanja ili bilo kog tipa oštećenja. Stona ogledala poseduju strujni kabl dok putna ogledala mogu biti sa kablom ili na baterije. 

Varijacije putnih ogledala za šminkanje su brojne, pa tako mogu posedovati uveličavajući deo, postolje sa prostorom za odlaganje proizvoda i češće nakita, a najčešće poseduju više nivoa jačine svetlosti.. Ukoliko niste sigurni da li vam je ogledalo za šminkanje sa svetlom neophodno, savet je da prvo kupite putno LED ogledalo za šminkanje ili stono LED ogledalo za šminkanje, kako ne biste ulagali previše novca, pa ukoliko vam se dopadne korišćenje LED ogledala i brzo vam pređe u naviku, tada možete i da odaberete zidno ogledalo većih dimenzija ili čak ogledalo kao iz salona lepote, odnosno ogledalo za šminkanje za izloženim sijalicama.

Ogledalo za šminkanje sa izloženim sijalicama

Ukoliko birate ogledalo za makeup studio ili želite da svom prostoru date izlged apartmana filmske zvezda, onda će vaš izbor definitivno biti ogledala za šminkanje sa izloženim sijalicama, koje se mogu menjati po potrebi. Za razliku od ogledala sa trakom ili mini-LED sijalicama,  koja su relativno diskretna, ogledala sa izloženim sijalicama imaju znatno upečatljiviji izgled, te su u prostoru znatno dominantnije. Ogledala sa izloženim sijalicama poseduju 7-15 sijalica, a ako pođemo od proseka od 10-12 sijalica, preporučuju se individualne sijalice snage 2-4W. Sijalice snage 2W i 2.5W se koriste ako ne želite snažno svetlo, sijalice snage 3W smatraju se zlatnom sredinom, sijalice snage 4W smatraju se jakim, a sijalice snage 5W ekstremnim. Međutim, ako imate veliko ogledalo sa samo 7 sijalica možete slobodno koristiti 5W sijalice, a najbolje je da proizvod broja sijalica i snage bude između 20 i 35, jer sve ipod 20 može biti slabi, a preko 35 je uglavnom prejako.

Kada je reč o oblicima i dimenzijama, mogućnosti su brojne. Najčešće se radi o ogledalima kvadratnog ili pravougaonog oblika, dok su okrugla znatno ređa. Dimenzije se mogu prilagoditi vašim potrebama i željama, a kada je reč o ogledalima za kućnu upotrebu, najčešće su to ogledala čija visina i širina variraju od 30 do 50cm, dok ogledala u salonima mogu biti znatno veća. Ovaj tip ogledala za šminkanje gotovo se nikada neće naći u kupatilima, već su uvek deo spavaće sobe ili walk-in ormara, ali su svakako najdominantnija u specijalizovanim beauty i makeup studijima u kojima je potrebno izuzetno jako svetlo koje može imitirati gotovo profesionalnu rasvetu pod kojom se jaka šminka može nositi. Takođe, ova jačina rasvete odlična je za fotografisanje, zbog čega je šminkeri pa čak i frizeri veoma često koriste u svojim salonima. 

Makeup studio ogledala sa sijalicama mogu biti stona, sa postoljima na kojima su postavljena, zidna koja se fiksno montiraju na zid ili mogu biti sastavni deo stola za šminkanje. U svakom od ovih slučeva, montaža rasvete je ista, sa prednje strane su vidljive sijalice, dok je kompletna elektrika postavljena unutar rama ili sa zadnje strane. Kada je reč o temperaturi svetla, načešće se koriste LED sijalice čija je temperatura 4000-5000 Kelvina, što je svetlo kao za komercijalne objekte, odnosno belo svetlo bez primesa žute ili plave, koje odgovara prirodnom svetlu. Međutim, ima i onih koji koriste nešto žuće svetlo, između 3000 i 4000 Kelvina.

Ono što je velika prednost ovog tipa ogledala jeste veoma laka zamena sijalica koja podrazumeva samo skidanje one koja nisu u funkciji te postavljanje nove i ovu zamenu možete obaviti samostalno. Ogledala za šminkanje sa sijalicama mogu imati ram ili staklo može biti bez ivica od drugog materijala. Same sijalice se najčešće postavljaju sa tri strane ogledala, bočno i sa gornje strane, dok donja strana najbliža stolu je obično rezervisana za prekidače. 

Odabir ogledala za šminkanje zavisi od potreba korisnika, od enetrijera u koji se postavlja, kao i od načina na koji enterijer želi da se promeni dodavanjem ogledala. Prilikom odabira razmislite o prostoriji u koje ga postavljate, načinu korišćenja ogledala, o slobodnom prostorom koji imate na raspolaganju, kao i tome da li će vam ponekad biti potrebno da ogledalo pomerite na drugo mesto. Još jedan savet prilikom montaže jeste da ogledalo za šminkanje veličinom, oblikom i tipom prilagodite stolu uz ili na koji će biti montiran, kao i da montažu sprovedete na mestu u čijoj se blizini nalazi još slobodnih utičnica kako biste u istom prostoru mogli i da stilizujete kosu.