Kako odabrati radni sto za decu

radni sto za decu
29. april 2024.

Dobar radni sto je centar dečije sobe, jer će omogućiti detetu da bude kreativnije, učiniće učenje prijatnijim i pomoći će da dečija soba bude urednija.

Kako deca rastu, ona razvijaju svoj intelekt, motoričke sposobnosti, ali i individualnost, kreativnost i svoju umetničku stranu. Najbolji način da podržite razvoj njihove ličnosti jeste da im obezbedite lični kutak, u kojem će moći da stiču radne navike i stvaraju. 

Centralni deo dečijeg kutka jesu radni sto i stolica za decu, koji će kod mališana još od malih nogu stvoriti radne navike i osećaj ličnog prostora. Kada razviju navike, deca će na stolu raditi svoje domaće zadatke, crtati, učiti, tako da i vi ne morate da brinete o neredu i razbacanim sveskama i olovkama u dnevnoj sobi i trpezariji. S obzirom na veliku važnost ovog dela nameštaja, priredili smo kratak vodič sa savetima kako odabrati radni sto za decu, koji će vam znatno olakšati da prilagodite svoj izbor vašim i potrebama vaših mališana.

Dečiji radni stolovi: osnovni tipovi

Dečiji radni stolovi su veoma važan deo nameštaja u dečijoj  sobi, možda čak i najvažniji. Oni od prostora u sobi stvaraju jedinstveni dečiji kutak, odnosno njihov lični prostor u kojem će moći da uče, budu kreativni ili rade domaći zadatak. Stvaranjem individualnog radnog prostora za decu, ona mogu da se fokusiraju na svoje zadatke, a zatim dalje i stvore radnu naviku koja će im pomoći da redovno rade svoje zadatke i uče bez primoravanja, već zato što to žele.

Važnost koju nose đački radni stolovi su prepoznali i proizvođači nameštaja, zbog čega oni danas dolaze u najrazličitijim oblicima, dimenzijama, bojama, mogu da sadrže prostor za odlaganje pribora, ili dolaze u kompletu sa krevetom ili stolicom. Zbog toga se sreće nekoliko glavnih tipova dečijih radnih stolova kao što su:

Klasični radni stolovi za decu: Klasični stolovi od drveta ili kombinacije drveta i drugih materijala su najjednostavniji ali i najizdržljiviji i pritom najpovoljniji tip dečijih radnih stolova. Drvo je odličan materijal za stolove, a pritom može da izdrži udarce nestašne dece. Iako drvo može da se vremenom izgrebe ili uprlja, ovo je jedan od najpopularnijih tipova za decu i dolazi u najrazličitijim oblicima i veličinama. Ovde ubrajamo i stolove od ivicerice i medijapana.

Ergonomski đački radni stolovi: Ergonomski stolovi za decu su nešto napredniji tip i pružaju niz mogućnosti za prilagođavanje visine i nagiba radne površine, što je veoma važno za razvoj pravilnog držanja kod dece. Prilagođavanjem visine, rasporeda polica ili nagiba radne površine, deci se omogućava da od malih nogu razvijaju pravilan položaj sedenja i čuvaju svoju kičmu.

Računarski/Gaming stolovi: Gaming stolovi su izdržljivi i uglavnom podesivi. Takođe su nešto viši, tako da se uz njih mogu koristiti gaming stolice, koje su ergonomski veoma dobre. Dizajn je najčešće dobar, mada uglavnom za sobe dečaka. Delimični problem sa gaming stolovima leži u tome što nemaju pregrade i fioke, kao i to što mogu biti faktor u razvijanju zavisnosti od igrica, tako da treba biti pažljiv ako razmatrate ovaj tip stola za vaše dete.

Kombinacija dečiji sto/krevet: Dečije sobe su uglavnom male, pre svega jer u ranim dobima deci i ne treba previše prostora, ali polaskom u školu ili vrtić, već treba razmišljati o efikasnim rešenjima. Za male sobe u kojima je veoma važna iskorišćenost prostora, nastali su kompleti koji u jednom kombinuju dečiji krevet, mali radni sto za decu i nekoliko ormarića za odlaganje stvari. Takođe često radni stolovi za decu dolaze u setu sa stolicom, što je veoma dobro rešenje, jer je znatno lakše prilagoditi radni prostor potrebama deteta. U okviru kompleta, visina stolice je prilagođena radnom stolu, zbog čega ne morate da razmišljate odvojeno o kupovini.

Na osnovu čega treba birati dečiji radni sto?

Kao što smo napomenuli, mali radni stolovi su postali sve popularniji na tržištu, zbog čega roditelji često postavljaju pitanja kako odabrati radni sto za decu. I dok je ponuda ogromna, pri kupovini je dovoljno obratiti pažnju na nekoliko faktora kao što su:

  • Dimenzije stola i dečije sobe
  • Visina stola
  • Materijal stola, dizajn i izdržljivost
  • Funkcionalnost i mogućnosti za odlaganje pribora
  • Budžet
  • Lokacija radnog stola

U zavisnosti od ovih karakteristika, sto će više ili manje odgovarati vašim željama i željama deteta, ali u svakoj kombinaciji je moguće naći rešenje koje će biti lepo i trajno i kojim će svi biti zadovoljni, a potrebno je samo da dobro znate šta želite i da vaša baza za pretragu bude dovoljno široka, kao na namestaj.rs

Dimenzije stola i dečije sobe

Kao i sa nameštajem generalno, ne postoje standarde dimenzije radnih stolova za decu. Ipak, oni bi trebalo da budu dovoljno prostrani da deca bez problema mogu da postave svoje sveske, blok za crtanje i pribor, a kasnije i laptop za učenje i ostale sitnice. Ako će na stolu biti i računar, potreban je nešto veći sto, najmanje veličine kao školska klupa.

Dimenzije od 91cm x 61cm x 76cm su pogodne za osnovce i mlađe đake koji tek polaze u školu, i oni će na njemu moći da smeste sve što im je neophodno za rad. Međutim, kako deca rastu, rastu i njihove potrebe za prostorom, te će im trebati i više prostora kako bi smestili sve više knjiga, pribora ili svoj prvi računar ili laptop.

Pri izboru dimenzija, pažnju treba obratiti i na veličinu sobe, odnosno slobodan prostor. Iako će veći sto odlično zadovoljiti potrebe starije i mlađe dece, on ne bi trebalo zauzme najveći deo prostora u sobi. Pored rada i zadataka, deca vole igru i slobodno vreme, pa ako sto zauzme najveći deo sobe, njima ostaje znatno manji prostor za igru.

Zato bi dimenzije dečijeg stola treblao da prilagodite i veličini sobe. Mali radni stolovi su odličan izbor za manje sobe, dok su kod onih najmanjih, kombinacije dečiji sto/krevet, odlično rešenje za iskorišćenost prostora.

Visina stola

Dečiji radni stolovi su najčešće visoki između 70 i 77 cm, i to je sasvim dovoljno da se udobno smeste oni i standardna stolica. Pri izboru visine dečijeg stola, cilj je da laktovi deteta budu u nivou radnog stola, ramena opuštena i ravna, a podlaktice delimično oslonjene na sto. Neadekvatna visina stola može da izazove preteranu napetost u vratu i ramenima dece, pa samim tim izazove i probleme tokom rasta i razvoja kičme i skeletnog sistema.

S obzirom da deca u mlađim uzrastima veoma brzo rastu, nekada je veoma teško prilagoditi visinu. Zbog toga su nastali ergonomski dečiji stolovi sa prilagodljivom visinom, koji donekle pružaju univerzalni pristup. U kompletu sa prilagodljivom stolicom, bićete sigurni da vaše dete uvek ima pravilno držanje, i pogodne uslove za rast i razvoj.

Materijal dečijeg stola, dizajn i izdržljivost

Dečiji stolovi mogu da budu izrađeni od najrazličitijih materijala, kao što su drvo, metal, kombinacija iverice i medijapana ili kombinacija više materijala. Drvo je jedan od najčešćih materijala za stolove, pre svega jer pruža kompromis između izdržljivosti i težine. Iako izdržljivo, na drvetu se poznaju ogrebotine, rupe od šestara ili bojice, pa nije toliko izdržljivo kao metalni stolovi.

Metalni dečiji stolovi važe za najizdržljivije, pa deca veoma teško mogu da ih oštete. Iako se oštete ili izgrebu, metal se veoma lako farba, zbog čega su nešto pogodniji za nestašnu decu. Ipak, metalni stolovi su teški, posebno ukoliko je konstrukcija od debljeg metala, a loše obrađene, oštre ivice mogu da budu opasne po decu.

Laminirani dečiji stolovi su najbolji po pitanju dizajna i izbora boja, što je nekada i presudno kod dece. Zato pri kupovini u obzir treba uzeti i njihove želje, jer će deca imati znatno veću želju da sede za stolom ukoliko ga krase živopisne boje ili motivi. Laminirani stolovi su najlakši, površine se veoma lako čiste i brišu, ali nestašna deca mogu brzo da unište ivice i ostale delove.

S obzirom da svaki materijal ima svojih prednosti i mana, proizvođači najčešće kombinuju nekoliko tipova. Krajnji cij pri izboru materijala jeste da sto bude izdržljiv, ima zanimljiv dizajn koji se dopada deci, ali mora da bude i bezbedan po njih, odnosno nema oštrih ivica, veštačkih i toksičnih boja, ili previše pokretnih delova koji mogu da povrede decu. Dizajn dečijeg radnog stola mogu da upotpune i dečije tapete, svojim živopisnim bojama i dezenima koji oduševljavaju decu.

Funkcionalnost i mogućnosti za odlaganje pribora

Đački radni stolovi, pored osnovnog okvira i radne površine, najčešće imaju i ormariće ili fioke za odlaganje pribora, torbe i ostalih sitnica. I dok je najjednostavniji dečiji radni sto bez fioka svakako bolji izbor od nereda na trpezarijskom stolu, mogućnost odlaganja pribora omogućava deci da se usresrede na svoj rad.

Uz pomoć fioka i ormarića, deca vremenom razvijaju naviku da organizuju i rasčiste svoj radni prostor. Pored toga, deci će sav pribor biti pri ruci, što im znatno olakšava da se fokusiraju na učenje, a pritom i dalje podsticaj da i u budućnosti sređuju svoje stvari i radni sto.

Lokacija dečijeg radnog stola

Izbor lokacije za postavljanje dečijeg radnog stola je gotovo važan i koliko odabir samog stola. Pri pozicioniranju stola, potrudite se da deca imaju što više dnevne svetlosti kako bi deca sačuvala svoj vid. Zbog toga su lokacije blizu prozora odlične, ali prozor ne treba da bude odmah iznad stola, jer to odvlači deci pažnju.

Idealno je da dnevna svetlost dolazi sa strane stola, jer tako pruža najbolje osvetljenje za rad bez potrebe za lampom, a pritom nema odsjaja ukoliko deca koriste laptop ili računar za učenje. Ukoliko nije moguće pozicionirati sto, biće vam potrebna dečija rasveta, koja odlično može da se ukolpi u enterijer dečije sobe. 

Budžet

Budžet je nažalost uvek jedan od ograničavajućih faktora pri kupovini, ali prvi đački radni stolovi ne moraju da budu najskuplji. Činjenica je da će ih deca vremenom prerasti, tako da ne morate da potrošite previše novca na prvi radni sto za decu.

Ipak, ukoliko razmišljate unapred, pravi izbor mogu da budu ergonomski dečiji radni stolovi, koji su prilagodljivi po visini. Istina, oni su nešto skuplji od jednostavnih dečijih radnih stolova, ali mogu da se prilagode potrebama i visini dece, tako da su dugoročno isplatljivija investicija. Na vama i vašem budžetu ostaje da li ćete razmišljati o dugoročnim ili kratkoročnim rešenjima za decu.