Komode, plakari i cipelarnici za hodnik

hodnik
6. jun 2024.

 

Predsoblje, odnosno hodnik je prvi deo doma sa kojim se susrećemo iz dana u dan, što je razlog više da ga uredimo na prakičan i privlačan način. Dobro opremljen hodnik može znatno unaprediti kvalitet života, olakšati ulazak i izlazak iz stana, podići nivo higijene i rasteretiti druge prostorije nepotrebnih predmeta i odeće.

U tradiciji mnogih naroda prostor u domu u koji se prvo ulazi predstavlja sveto mesto. Svi stariji stanovi u gradovima Srbije poseduju prostrane hodike, a to posebno važi za predratne i veće stanove. Takvi hodnici nisu bili samo prostor za ogledanje, odlaganje obuće, odeće i priručnih stvari, već su posedovali stočiće i stolice, slike i lustere, odnosno to je bio foaje, u kome su posetioci čekali, dok stanari nisu spremni da ih prime. Čak i u tradicionalnim srpskim kućama iz 19. veka hodnik ili predvorje bili su deo svih imućnijih domova. Nažalost, u novije vreme, hodnik se često izostavlja u stanovima, što se pravda "modernim" dizajnom.

 

Zašto novi stanovi često nemaju predsoblje?

Većina novijih stanova nema hodnik ili poseduje veoma kratak hodnik. Razlog za to je borba za svaki kvadrat, jer stan sa što manje zidova poseduje veću korisnu kvadraturu na istoj površini. To je razlog i za sve veće površine dnevnih soba, kao i za spajanje trpezarija i dnevnih soba.

Eliminacija hodnika je velika šteta, jer hodnik obavlja nekoliko veoma korisnih funkcija:

  • Kada nemate hodnik, svako kome otvorite vrata vidi celu vašu dnevnu sobu i sve u njoj;
  • Hodnik je jedini pogodan za ostaljvljanje jakni i obuće, ne postoji drugo zgodno rešenje za tu namenu;
  • Uz ormare u hodniku, možete imati manje ormara u drugim sobama i ne morate odlagati jakne zajedno sa ostalom odećom;
  • Hodnik je mesto za prelazak iz obuće u papuče, čime se znatno podiže nivo higijene;
  • Hodnik zvučno izoluje vaš stan od stepeništa;
  • Ako nemate hodnik oblačićete zimske jakne u toplim sobama, što nije prijatno;
  • Hodnik podiže nivo privatnosti za sve, jer postoji vreme između ulaska nekog u stan i ulaska u dnevnu sobu.

Ukratko, ako imate hodnik, možete se smatrati srećnim, a ako kupujete novi stan, birajte onaj koji ima makar kratak hodnik, je čak i tih nekoliko kvadratnih metara hodnika će vam biti od velike koristi.  

HANAH HOME Cipelarnik sa čivilukom Viyana Da White Gold

Besplatna isporuka
Posebna cena 45.962,00 RSD Normalna cena 57.453,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Cipelar EVERY DAY 4K, bela

Besplatna isporuka
Posebna cena 6.474,00 RSD Normalna cena 10.613,00 RSD
newspaper
-39%

Konzola Sweet Honey

51.000,00 RSD
newspaper

HANAH HOME Ogledalo Carre Black

Posebna cena 17.378,00 RSD Normalna cena 21.723,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Izazovi pri uređenju hodnika

Hodnik je uglavnom uzak i može biti prilično težak za dekoraciju i uređenje. Slobodan prostor je ograničen, dok je broj stvari koje treba odložiti, uključujući jakne, garderobu, obuću, kišobrane, ključeve i ostale sitnice, često preveliki. Dodatni izazov je to što je potreban prostor za otvaranje vrata, kao i to što u hodniku stanova gotovo da nema prirodnih izvora svetlosti. I dok pri uređenju većine prostorija u domu možemo da biramo celokupno raspored soba i ostala rešenja, u hodniku mnogi odustaju od ozbiljnijeg uređenja. Ipak, uz par trikova i pravi nameštaj, i najmanji hodnik može da bude praktičan i dobro uređen. Komode, plakari i cipelarnik za hodnik su glavni delovi nameštaja u hodniku, pa ćemo im u tekstu posvetiti više pažnje.

Sve sobe u domu vezujemo za određene komade nameštaja, poput kreveta u spavaćoj ili garniture u dnevnoj sobi, a u slučaju hodnika to su komode, plakari i cipelarnik za hodnik. Neki tip gornjih elemenata, instaliranih na zid, takođe je logičan izbor u hodniku. Kao i pri izboru ostalog nameštaja, veoma dobra praksa je da prvo izmerite slobodan prostor u hodniku, a zatim prilagodite dimenzije nameštaja tako da kroz hodnik i predsoblje može da se prođe bez problema. Takođe je važno da ostavite i dodani prostor za prolazak, koji će vam biti potreban kada budete unosili i iznosili kabastije komade nameštaja kroz hodnik u budućnosti. Širina hodnika vam otvara više opcija, jer što je dubina nameštaja koji postavljate veća to mu je veći i kapacitet. Ormar za hodnik male dubine može izgledati lepo na fotografiji ili u salonu, ali pitanje je da li će vam ormarić u koji staju dva kaputa biti dovoljan.

Nameštaj za hodnik treba da prati stil ostatka stana. Iako hodnik često posmatramo odvojeno, postićićete daleko bolji efekat ako nameštaj u hodniku odgovara nameštaju bar jedne prostorije na koju se nadovezuje, na primer iste frontove kao u dnevnoj ili spavaćoj sobi, ili istu tip frontova, ali u drugoj boji. Ukoliko to nije moguće, potražite sličan dizajn i boje koje se međusobno slažu ili predstavljaju lep kontrast, nikako dve boje koje su relativno slične, ali se ne slažu.

Komode za hodnik

Komode su veoma praktičan i funkcionalan komad nameštaja. Veoma su popularne komode za hodnik male dubine, koje svojim dimenzijama odlično odgovaraju malom prostoru. Uz komode male dubiine znatno ćete uštedeti na prostoru, tako da neće biti osećaja prenatrpanosti, a pritom i takva komoda ima dovoljno fioka i polica tako da mogu u nju da stanu sitnice i obuća. Pored toga, one imaju ravnu površinu na vrhu, koju možete dodatno da dekorišete, a pritom može i da posluži za odlaganje sitnica. Još jedna od prednosti komoda je to što imaju prilično elegantan dizajn i najčešće su izrađene od drveta. Drvene komode se uklapaju u skoro svaki prostor i različite stilove.

Kada kupujete komodu za hodnik, imajte na umu da su one samostojeće, pa će samim tim zauzeti prostor na podu. Iako su komode za hodnik uglavnom kompaktnije i uže, one će ipak zauzeti određeni deo hodnika, a alternativu mogu predstavljati gornji elementi ili konzole. Gornji elementi, koji se montiraju na zid, predstavljaju veoma praktičan način za odlaganje stvari u hodniku, a zauzimaju samo mesto iznad oko 1.8m visine.

Komoda Icon

Besplatna isporuka
Posebna cena 88.200,00 RSD Normalna cena 117.600,00 RSD
newspaper
-25%

HANAH HOME Komoda Quantum Verda

Besplatna isporuka
Posebna cena 38.573,00 RSD Normalna cena 48.216,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

TV komoda Ružino drvo

44.600,00 RSD
newspaper

HANAH HOME Komoda Venedik Walnut White Marble

Posebna cena 24.375,00 RSD Normalna cena 30.469,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Konzole za hodnik

Konzole za hodnik su uski komadi nameštaja koji se odlično uklapaju u ograničen prostor hodnika, i pritom imaju veoma izraženu funkcionalnost i estetiku. To su najčešće uski, izduženi stočići koji se postavljaju uz zid, a mogu još da se postave i u dnevnu sobu, radnu sobu ili kancelariju.

Ovi komadi nameštaja su u novije vreme sve popularniji, prvenstveno zbog izgleda, a pored toga pružaju dovoljno prostora za odlaganje ključeva, naočara, torbica i ostalih sitnica u hodniku. Dizajn varira, ali su konzole najčešće veoma elegantne i mogu se naći modeli koje se uklapaju u svaki enterijer. Budući da konzola nije zatvorena, ona vizuelno ne oduzima širinu hodniku, iako oduzima isto koliko i jednako duboka komoda kada je reč o prolazu. Tako, reč je o balansu: koristite konzolu ako imate manje stvari za odlaganje, i pritom imate lepe pločice na podu, a komodu koristite ako imate više stvari i estetika vam nije primarna briga. Nemojte da kupujete konzole ako ćete da ostavljate obuću i druge predmete ispod njih, jer tako one gube svoju poentu, već jednostavno kupite komodu. 

Konzola Natural

44.600,00 RSD
newspaper

HANAH HOME Komoda Ada Dresser Blue

Besplatna isporuka
Posebna cena 41.445,00 RSD Normalna cena 51.807,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

HANAH HOME Komoda Akca BlackOak

Besplatna isporuka
Posebna cena 15.780,00 RSD Normalna cena 19.726,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

HANAH HOME Komoda Ml25 A

Posebna cena 29.030,00 RSD Normalna cena 36.289,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Plakari za hodnik

Plakari za hodnik su još jedan funkcionalan i praktičan komad nameštaja za hodnik, koji uglavnom služi za odlaganje jakni i ostale sezonske garderobe. Za razliku od klasičnih plakara za spavaću sobu, ovaj nameštaj je uglavnom uži i viši, kako ne bi zauzimao previše prostora u hodniku. Slično modernim američkim plakarima, sve interesantnije rešenje za hodnik jesu i ugradni plakari za hodnik, koji pokrivaju prostor od zida do zida. Oni uglavnom imaju manju dubinu.

Ovi plakari mogu da imaju otvoreni odeljak sa čivilukom za kačenje jakni, ili one jakne da se kače na visilice unutar plakara, što više odgovara onima koji ne žele vidljivu odeću u stanu. Klizna vrata su odlično rešenje za uzak prostor, pre svega jer otvaranjem nećete zauzteti ceo hodnik. Za razliku od plakara u sobama, na plakarima u hodniku treba izbegavati ogledala ako hodnik nije dovoljno širok da se osoba udalji dovoljno, tako da se veći deo tela vidi u ogledalu. Iako je dizajn sa velikim vratima estetski čistiji, dizajn sa posebnim donjim vratancima za obuću ili sa posebnim gornjim vratancima za ređe korišćene stvari može biti praktičniji.

 

Čiviluk za hodnik

Čiviluk je još jedan od veoma čestih delova nameštaja hodnika, odnosno ako postoji negde u stanu, postoji u hodniku. Čiviluk može biti deo drugog komada nameštaja, ili može biti i poseban komad. Samostojeći čiviluci su zauzimaju više prostora ali ako želimo da smestimo preko pet dugačkih jakni ili kaputa na jedno mestu, samostojeći čiviluk će se često bolje pokazati od zidnih, koji su bolji za kraće i laganije jakne. Drveni samostojeći čiviluci su veoma stabilni, dok metalni, koji su značajno povoljniji, moraju da se balansiraju, dakle ako stavite prvu jaknu na jednu stranu, sledeću morate na drugu, jer inače će pasti.

Ipak, najčešće su čiviluci delovi komoda, plakara ili cipelarnika za hodnik i predsoblje. Rešenja mogu da budu jednodelna, kada komoda i čiviluk dolaze u jednom komadu, ili višedelna, kada se komoda postavlja na pod, a čiviluk, često i sa ogledalom, postavlja na zid. Ovo je veoma praktično rešenje za iskorišćenost prostora u hodniku i čest izbor kada nema dovoljno mesta za postavljanje većih plakara.

Coat Stand Technical Tree Black

93.800,00 RSD
newspaper
Coat Stand Technical Tree Black

Coat Rack Exotic Birds

12.300,00 RSD
newspaper
Coat Rack Exotic Birds

HANAH HOME V109 (čiviluk + ogledalo)

Besplatna isporuka
Posebna cena 25.228,00 RSD Normalna cena 31.536,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

HANAH HOME Čiviluk P2 2460

Posebna cena 7.962,00 RSD Normalna cena 9.953,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Cipelarnik za hodnik

Obuća na podu, u malom prostoru kao što je hodnik, predstaljva veliki problem prilikom prolaska i sinonim je za nered, čak i ako je reč o jednom ili dva para. Naravno, svako u svom domu ima ciplearnik, ali često je izbor cipelarnika pogrešan, jer sam cipelarnih za hodnik ne odgovara obući. Treba izbegavati ciplernike sa niskim pregradama, jer nisu pogodni za duboke cipele i ženske čizme, kao i cipelarnike koji su toliko plitki da se patike moraju postavljati bočno. 

Cipelarnici mogu da budu deo celog kompleta za predsoblje ili hodnik, odnosno postoji određeni odeljak u komod ili plakaru, ali mogu da budu i samostojeći komad nameštaja. Kada su samostojeći nameštaj, razlikuju se po svojim dimenzijama, slobodnom prostoru i stilu, pa pri kupovini treba pronaći idealan balans. Jedno od najzgodnijih rešenja su cipelranici koji su niski ali su dugački, odnosno predstavljaju donji element većeg komada nameštaja u hodniku. U ovom slučaju cipelarnici treba da poseduju sopstvena vratanca, tj. izbegavajte klizne plakare koji poseduju deo za obuću. Vertikalni cipelarnici su veoma praktični i za mnoge domove je to najbolje rešenje, jer imaju velkiki kapacitet, ali tada je potrebno obratiti malo više pažnje na uklapanje tok cipelarnika sa ostatkom nameštaja. 

Ogledalo za hodnik

Finalni deo hodnika je ogledalo, koje je neophodan deo opreme za stan, a pritom igra i dekorativnu ulgou. Ogledalo stvara optičku iluziju većeg i svetlijeg prostora, što je posebno važno za hodnike. Za ogledalo je najvažnije da se možete odmaći od njega i zato je potrebno da stoji u delu hodnika koji je oslobođen od drugog nameštaja svom svojom širinom. Ogledalima za hodnik uglavnom nije potrebno dodatno osvetljenje kao što se to slučaj sa kozmetičkim ogledalima. Kod ogledala je izuzetno važan kvalitet stakla jeftina ogledala ne koriste posebnu vrstu stakla koja je predviđena za ugledala. Uvek su interesantna i samostojeća ogledala, ali ona zahtevaju nešto veće hodnike i generalno više prostora.

Ako u hodniku nema mesta za adekvatno ogledalo u kome biste mogli celi da se ogledate, postavite manje viseće ogledalu na zid, u kome će se videti samo gornji deo tela, jer takvo ogledalo se uklapa u svaki hodnik i uvek je dobro da imate ogledalo na zgodnom mestu kako bi biste mogli pre izlaska iz stana da se nakratko pogledate. Velika ogledala na plakarima u spavaćoj ili dnevnoj sobi jesu zgodna zbog svojih dimenzija, ali ta ogledala su retko kvalitetna i nisu na zgodnom mestu, odnosno nijedna druga lokacija nije tako praktična za ogledalo kao hodnik.  

Finalni savet je da ne morate kompletan hodnik opremati istovremeno. Budući da hodnik ima nešto niži prioritet kada su troškovi u pitanju u odnosu na ostale prostorije, ponekad nije loše kupiti povoljniji ciplelarnik ili ogledalo, a kasnije ga zameniti nekim skupljim koji vam se više dopada. Takođe, uvek kada opremate hodnik razmislite da li će kroz njega moći da prođe novi komad nameštaja za neku od soba u budućnosti, jer previše nameštaja u hodniku u tom slučaju postaje problem, pogotovu jer ormare iz hodnika često nemate gde da pomerite.