Lusteri za dnevnu sobu - dizajn, snaga, materijali

lusteri za dnevnu sobu blog
30. maj 2024.

Kako se poboljšava ponuda nameštaja i opreme za stan, više pažnje se poklanja uređenju doma, posebno dnevnog boravka, a jednu od ključnih uloga igraju lusteri za dnevnu sobu. Dnevna soba zahteva jake izvore svetlosti, kao i ujednačeno osvetljenje, za razliku od kuhinje ili radne sobe, koje zahtevaju osveljenje na određenim tačkama, ili spavaće sobe, terase i hodnika, gde je potrebno diskretnije osvetljenje.  

Reč luster dolazi iz nemačkog i koristi se za viseće osvetljenje, kao i kod nas. U savremenom govoru pod lusterom se podrazumeva svaka vrsta plafonskog osvetljenja koja je distancirana od plafona, vez obzira na dizajn, tip, snagu i broj sijalica. Iz tog razloga, i pored mnogih drugih tipova osvetljenja, od zidnih lampi, preko plafonjera, do led traka i velikih podnih lampi, luster je i dalje najpopularnije osvetljenje za dnevne sobe. Nove vrste lampi povećale su broj opcija koje su dizajnerima da raspolaganju, što čini lustere verovatno najdinamičnijim tipom proizvoda za opremanje stana, sa velikim brojem najrazličitijih tipova u ponudi. Istovrmeno, i lusteri klasičnog dizajna se konstantno traže, a ovaj tip skupih, kristalnih lustera, najpogodniji je za velike, klasično opremljene prostorije, sa visokim plafonima.

Kako izabrati luster za dnevnu sobu

Dnevna soba mora da bude dobro osvetljena, a kvalitetno osvetljenje doprinosi osećaju topline koji vezujemo za dnevnu sobu. Ipak, pri uređenju treba pronaći kompromis, jer previše osvetjena soba, posebno ako je svetlih boja, može da izgleda previše klinički. Takođe, previše žuto svetlo ili previše belo svetlo mogu biti u neskladu sa enterijerom. Za dnevne i spavaće sobe obično se savetuje za nijansu žuće, a za kuhinje, radne sobe i kupatila za nijansu belje svetlo. Nešto žuće svetlo se bolje uklapa u klasičnije opremljen enterijer, a nešto belje svetlo u nešto modernije opremljen enterijer. Glavno osvetljenje, odnosno svetlost koju pruža luster, takođe se naziva ambijentalno osvetljenje, jer to je svetlo koje pokriva celokupnu sobu.

I dok je prva asocijacija na osvetljenje u dnevnoj sobi luster, najbolji rezultati se postižu kombinovanjem više izvora svetlosti. Luster je zadužen za glavno osvetljenje, dok se dodatni efekat postiže spot lampama koje ističu neki predmet ili policu sa detaljima, kao i samostojećim lampama koje se postavljaju u uglove, ili uz stočiće dalje od centra sobe.

Kupovina stilskog lustera je posebna tema, ali budući da se klasični kristalni lusteri retko kupuju za stanove, u ovom blogu fokusiraćemo se na moderne tipove lustera, koji nemaju posebno veliku količinu dodatnih ukrasa, već se sastoje od metalne konstrukcije, kućišta za sijalice i sijalica. Ovaj tip lustera možemo okvirno nazvati moderni lusteri, a tri faktora koja određuju jedan luster su njegova snaga, veličina, stil i materijali

Snaga lustera

Iako smo navikli da se snaga izražava u vatima, još preciznije je govoriti u lumenima, što je količina svetla koje emituje svaki izvor, tj. sijalica. Još jedna jedinica koju treba spomenuti je luks, što je jedinica za osvetljenost po kvadratnom metru, ali ona je bitna za usmerene lampe, ne za lustere. Daleko je bolje posmatrati snagu sijalice u lumenima nego u vatima, jer vat samo ukazuje na potrošnju, i dve led sijalice sa istim brojme vati ne moraju imati isti broj lumena. Za osvetljenje dnevne sobe potrebno je 200 lumena po kvadratnom metru, ili nešto više ako se soba koristi uveče, za aktivnosti koje zahtevaju dobro osvetljenje (društvene igre, ručni rad, itd). Isto važi ako su primarni stanari starije osobe. 

Koji god luster da kupujete, verovatno ćete pronaći kombinaciju sijalica odgovarajuće snage, ali ako imate manji broj sijalica u lusteru a veliki prostor, možete se razočarati, jer nećete imati previše opcija. Na primier, ako koristite sijalice snage 1500 lumena, sa samo tri sijalice imaćete ukupnu snagu 4500 lumena, a ako koristite sijalice snage 1000 lumena, imaćete ukupnu snagu od 3000 lumena, što je velika razlika, a moguće je da nećete pronaći sijalice snage između 1000 i 1500 lumena. Ukratko, što više luster ima sijalica, to ćete moći preciznije da odmerite željenu snagu, jer postoji veći izbor sijalica manje snage nego izbor sijalica velike snage. Takođe, slabije sijalice su često manje, što je estetski prihvatljivije. 

Dizajn lustera

Kada je reč o stilu, luster bi trebalo da se uklopi u ukupni dizajn dnevne sobe. Poražite materijale, oblike i boje koji su već prisutni u sobi, a u slučaju lustera najvažniji su odnos stakla prema metalu, boja i oblik lustera. Lusteri sa više metala su bolji za modernije sobe, a sa više stakla za sobe sa nežnijim tonom ili luksuzno uređene sobe. Često se može pronaći luster u istoj boji kao što je primarna boja nameštaja, kao i lusteri u 2-3 boje, koji se mogu dobro uklopiti u sobu u kojoj već postoje te boje. Lusteri u više boja kod kojih je obojeno staklo (ukrasni deo, ne kugla u kojoj je sijalica), često su bolji su izbor od metalnih lustera u više boja, mada sve zavisi od kvaliteta finalne obrade. Oblik lustera ne bi trebalo radikalno da odskače od stila sobe, npr. vintage luster u modernoj sobi i slično. 


Moderni lusteri za dnevnu sobu ne bi trebalo da budu ni previše veliki ni previše mali. Preveliki luster u manjoj sobi može da izazove osećaj klaustrofobije. Sa druge strane, mali lusteri u velikoj sobi ne pružaju dovoljno osvetljenja. Kod izrazito velikih dnevnih soba možete da postavite i dva ili više lustera, bilo ista ili različita. Treba izbegavati lustere sa samo jednom sijalicom, osim ako nemate druge jeke izbore osvetljenja, kao što su podne lapme, budući da jedna sijalica ne može dobro da osvetli čak ni malu sobu. Sa druge strane, ako je zadatak lustera samo da osvetli centralni stočić, dok su za ostale uglove sobe odgovorni drugi izvori svetla, tada luster sa jednom sijalicom može biti dobro rešenje. 

Pendant Lamp Saloon Flowers 5

18.500,00 RSD
newspaper
Pendant Lamp Saloon Flowers 5

Luster Artemida bela ZUMA LINE

Besplatna isporuka
32.990,00 RSD
newspaper

LED luster Breno R800 crni ZUMA LINE

Besplatna isporuka
29.990,00 RSD
newspaper

Pendant Lamp Scala Balls Black 155cm

37.700,00 RSD
newspaper
Pendant Lamp Scala Balls Black 155cm

Vrste lustera

Lustere je najlakše i najkorisnije podeliti po dominantnom materijalu, jer materijal umnogome određuje stil, pa čak i vrstu osvetljenja. 

Po dominantom materjalu, lustere delimo na:

  • Metalni lusteri
  • Stakleni lusteri
  • Jednostavni metal-staklo lusteri
  • Složeni metal-staklo lusteri
  • Lusteri sa LED trakama
  • Metalni lusteri na kojima je sijalica izložena
  • Lusteri sa mrežicama ili abažurom

Stakleni lusteri su duži niz godina najpopularniji izbor, a današnja moderna rešenja donose staklo u različitim formama, teksturama i oblicima. Po odnosu cene i estetike, stakleni lusteri, odnosno modeli sa kućištima za sijalice od matiranog ili toniranog stakla, često su najbolji izbor. Ako poredimo dva lustera iste cene, stakleni luster obično izgleda bolje od lustera čija su kućišta metalna. Ponekad su stakleni lusteri usmerenog tipa, odnosno kućišta su valjkasta i ne osvetljavaju 100% ravnomerno sav prostor, što je rešenje koje će se nekome dopasti a nekome ne. 

Visilica Trial BRILLIANT

Besplatna isporuka
9.490,00 RSD
newspaper

5300-75-05 SDF ENZO

9.999,00 RSD
newspaper

Pendant Lamp Mazzo Tre Spiral Ø48cm

49.000,00 RSD
newspaper
Pendant Lamp Mazzo Tre Spiral Ø48cm

Pendant Lamp Misteriosa Colore Ø54cm

55.100,00 RSD
newspaper
Pendant Lamp Misteriosa Colore Ø54cm

Lusteri koji su u celosti od metala su jedna od najsigurnijih varijanti, jer su to najpovoljniji lusteri sa više sijalica. Lakše je čistiti prašinu sa njih nego sa staklenih lustera i često ih možete pronaći u onoj nijansi koja se već pojavljuje u dnevnoj sobi. Neki moderni (i skuplji) modeli su veoma neobični i mogu predstavljati veoma dobra rešenja, čak i jednu od fokus tačaka sobe. Najčešća greška kada je reč o metalnim lusterima je situacija kada se kupuju najjeftiniji lusteri, jer iako će i oni biti savršeno funkcionalni, ubrzo vam može biti žao što se niste odlučili za neki od lepših modela. Luster se često ostavlja za kraj kada se oprema dnevna soba i zato često u budžetu ne ostaje dovoljno sredstava za dobar luster, što još jednom podvlači važnost planiranja. 

Posebna vrsta metalnih lustera su oni koji koriste specifične sijalice, koje su interesantnog dizajna, i nisu skrivene unutar kugli, valjkova i drugih kućišta (senila). Oni mogu biti moderni ili neutralni, a kod ovog tipa lustera najvažnije je da odmah kupite veću količinu rezervnih sijalica, jer moguće je da posle nekog vremena taj model više neće biti u ponudi, pa samim tim ni sijalice za njega. Dodušte, na tržištu se mogu naći raznovrsne sijalice privlačnog dizajna, tako da vremenom možete zameniti i sve sijalice koje ste dobili zajedno sa lusterom potpuno drugim sijalicama. Pomenimo i da su te specifične sijalice žesto klasične žarulje, dakle nije reč o štedljivim modelima. 

Lusteri koji ravnomerno kombinuju metal i staklo dele se na dva tipa: jednostavne, koji poseduju metalno telo i staklene kugle, i složene, sa složenim metalnim telima i više stakla, najčešće jer se radi o više sijalica, ali i jer su neki stakleni elementi striktno ukrasni. Jednostavni metal-staklo lusteri su sigurno rešenje za gotovo svaku situaciju, ne samo za dnevnu sobu, već za svaku prostoriju u stanu, a čak možete instalirati i isti luster u više prostorija. Složeni metal-staklo lusteri mogu biti moderni ili klasični, tako da ne postoji generalno pravilo u kakve se enterijere uklapaju, ali budući da su većih dimenzija, uglavnom su pogodni samo za dnevne sobe velikih kvadratura, barem 20m2.   

Lusteri sa LED trakama su novitet na tržištu, i predstavljaju vrlo interesantnu opciju jer privlaže pažnju, nisu teški (aluminujum ili plastika), nisu skupi, a pritom pružaju ravnomerno osvetljenje. Ovi lusteri su, naravno, vrlo modernog dizajna, ali njihov dizajn nije agresivan, jer su linije zaobljene, tako da se uklapaju i u dnevne sobe koje nisu strikno moderne. Ako razmišljate o kupovini lustera sa LED trakom, obavezno pogledajte kolika je ukupna snaga u luksima, jer neki od tih lustera nisu pogodni kao glavno osvetljenje, već su dekorativni. Takođe, pogledajte da li sami možete zameniti LED traku kada se pokvari ili kada otkaže nekolicina lampica, i uvek kada možete birajte taj tip lustera. 

OPVIQ Luster Aurigae Black Yellow Light

Besplatna isporuka
Posebna cena 7.297,00 RSD Normalna cena 9.122,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

OPVIQ Luster Berenices Black Yellow Light

Besplatna isporuka
Posebna cena 11.203,00 RSD Normalna cena 14.004,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

OPVIQ Luster Ursae Black Yellow Light

Besplatna isporuka
Posebna cena 11.936,00 RSD Normalna cena 14.921,00 RSD
newspaper
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Konačno, tu su lusteri koji pitanje kako pokriti sijalicu da ne bude direktno izložena ne rešavaju ni kuglama, ni metalnim kućištima, ni odabirom sijalice koja je namerno ostavljena da se vidi, ni LED trakama, već koji sijalice pokrivaju nekom vrstom mrežica ili abažura. Ti lusteri su uglavnom povoljni i lepši su od jednostavnih metalnih lustera, a koliko su pogodni za vaš prostor zavisi od slučaja do slučaja. Neki od njih namenjeni su samo kao delimično osvetljenje u sobi, sa samo jednom sijalicom. Reč je o rešenjima koja su često estetski na visokom nivou, ali su funkcionalno nešto slabija, tako da je često dobar savet odabrati ih ako u sobi postoji sekundarno osveljenje.

Lusteri koji vise ili lusteri pri plafonu?

Možda najzanimljivije pitanje u vezi lustera je ono koliko je dobro da luster visi, odnosno koliko odmaknut treba da bude od plafona. Danas su veoma popularni lusteri koji imaju mogućnost da budu spušteni veoma nisko, i često su na fotografijama proizvođača i u salonima prikazani upravo spušteni tako nisko da odrasla osoba ne može da prođe ispod lustera. Kada su lusteri dizajnirami tako da je dominantna vertikala, spuštanje lustera nešto niže zaista deluje dobro, a što je luster luksuzniji to ima i više smisla da ne bude skriven iz plafon, već da bude malo upradljiviji. Važno je samo ne preterivati, jer luster koji je spušten previše nisko može da smeta, neće moći dobro da osvetli celokupnu prostoriju i sijaće u oči onima koji stoje pored lustera. Nešto spušteniji lusteri najbolji su kada postoji i seknudarno osvetljenje, odnosno kada snaga lustera ne mora da bude velika. 

Najčešće je idealna srednja varijanta kada je luster oko pola metra spušten u odnosu na plafon, mada ako živite u stanu u kome je visina plafona ispos 2.7m, nećete imati previše mogućnosti za spuštanje. Koliko će luster biti spušten, u velikoj meri zavisi i od dizajna lustera, odnosno da li su sijalice orijentisane ka gore ili ka dole. Ako su sijalice usmerene ka plafonu luster naravno mora biti spušten. Takđe, ako je dizajn luster takav da se njegovo metalno telo šrafi na plafon, tu nema mnogo dileme o postavljanju. Međutim, kada luster visi, tada imate izbor koliko ćete ga spustiti, pri čemu savetujemo da eksperimentišete sa više pozicija dok ne nađete onu koja vam se najviše dopada. Ako je luster spušteniji, obično se više odgovarati slabije sijalice, a ako je podignutiji, možete staviti i jače.

Uživajte u kupovini lustera, jer to je deo opreme za stan koji nije skup, postoji dobar izbor i lako možete zameniti luster ako njime niste zadovoljni. Kupovina lustera online nema nikakve nedostatke u odnosu na kupovinu u salonu, jer su u salonu uključene desetine lustera i svakako ne možete videti kakav je realno efekat nekog lustera, a cene su često bolje online, kao na namestaj.rs.