Police za dečije sobe

Police za dečije sobe
11. april 2024.

 

Za razliku od polica u dnevnoj sobi, na kojima izlažemo knjige i druge predmete, police za dečije sobe treba konstantno da se koriste, bez stalnog rasporeda. Sa dovoljno pristupačnih i velikih polica, dete neće ostavljati igračke na podu, niti ih gurati u kutije u kojima će da se gube i lome. 


Razlika između polica za dnevnu sobu, kuhinju i dečiju sobu


Police su uvek korisne, u kojoj god prostoriji se nalazile, sve dok je na njima barem minimalni red i ako se prašina redovno briše. Međutim, način na koji koristimo police znatno se razlikuje od prostorije do prostorije. Na policama u dnevnoj sobi, spavaćoj sobi ili radnoj sobi čuvamo drage predmete koji su obično malih dimenzija, i te police mogu biti lagane i tanke, bez potrebe za velikom nosivošću i velikom površinom police. Police u kuhinji i kupatilu moraju biti praktičnije, od jakog materijala koji je otporan na ogrebotine i na flekanje od prosutih tečnosti, sa većom nosivošću, ali ne nužno veće površine, jer teglice i kozmetika nisu gabaritni predmeti. 


Police u dečijoj sobi igraju drugačiju ulogu. U nekim situacijama, police za dečije sobe mogu biti sličnog tipa kao police za dnevne sobe, manjih dimenzija i pozicionirane nešto više na zidu, za izlaganje manjih predmeta, kao što je pehar sa takmičenja ili posebno drag ukras. Međutim, tu se već uglavnom radi o starijoj deci i višim sekcijama zida, ali ovaj put posvetićemo se važnijem tipu polica za dečije sobe, a to su one police koje su dovoljno nisko da dete može da ih koristi, koje su dovoljno stabilne da budu 100% bezbedne i dovoljno velike za igračke i dečije knjige većeg formata.

 

Na podu ili na zidu, otvorene ili poluotvorene police?


Ako ste zaključili da su potrebne police u dečijoj sobi, imate na raspolaganju više opcija, pri čemu su neke kompleksnije police veoma slične ormarićima, mini-regalima ili TV policama, ali upravo te složenije samostojeće police su često najbolji izbor za dečiju sobu. Razmotrimo ukratko prednosti i nedostatke samostojećih polica, zidnih polica, kao i polica sa nekom vrstom zatvaranja, u poređenju sa potpunom otvorenim policama. 

 

Samostojeće (podne) police

 

 

Za dečije police je dobro da se oslanjaju na pod, jer je deci najlakše da koriste redove polica koje su pri podu, a zatim i jer je bezbednije, jer dete ne može da obori celu policu, da je preoptre ili da obori stvari na sebe u pokušaju da dohvati nešto što stoji visoko. Naravno, svaku vertikalnu policu potrebno je ankerisati za zid, što je posao od 5-10 minuta i ne zahteva posebno velike tiplove ili mnogo bušenja. Čak i ako vaša uspravna polica nema otvore za ankerisanje, otvorite dve rupe sa zadnje strane i pričvrstite je za zid, jer svaki komad nameštaja koji može da padne pod bilo kojom silom koju dete može da stvori predstavlja realnu opasnost. 

Jedini nedostatak podnih polica je to što zauzimaju mesto koje možda niste predvideli za police, ali to ne bi trebalo da predstavlja veliki problem. Podne police nemaju veliku dubinu, tako da ne smanjuju značajno korisnu kvadraturu, a što je još važnije, podne police olakšavaju igru, tako ne treba da oklevate da malo smanjite prostor za igru, jer će dete tako dobiti idealno mesto za odlaganje igračaka, tako da je skoro je sigurno da igračke neće biti na podu, ili barem većina neće biti na podu. 

Jedan od specifičnih tipova podnih polica za dečije sobe su police za velike dečije knjige, na koje se knjige spuštaju tako da bude vidljiv gornji deo korica svake knjige, slično načinu na koji se knjige izlažu u izlozima knjižara. Deca koje uče da čitaju ili su tek počela da čitaju teško će razlikovati knjige koje su složene bočno, ali ako su knjige okrenute ka detetu i pritom nadohvat ruke, dete će imati daleko veću motivaciju da ih samo uzme. 

 

Zidne dečije police

 

 

Sasvim je razumljivo ako ne želite police koje se oslanjaju na pod, posebno ako ste već opremili kompletnu dečiju sobu kako ste želeli i tek ste naknadno utvrdili da su potrebne dodatne police. Međutim, i zidne dečije police moraju biti relativno prostrane, veće površine od klasičnih polica za knjige. Polica koja je duboka 30cm umesto 20cm biće daleko korisnija u dečijoj sobi, pri čemu je kod ovog tipa polica najvažniji način instalacije, jer moraju biti veoma izdržljive. Ta izdržljivost nije važna samo da bi mogle što više da ponesu, već i da ih dete ne bi slučajno oborilo pridržavajući se za policu dok pokušava da dohvati nešto. 


Dok police u dnevnoj sobi, koje nose samo knjige i sitnice, možete da montirate i sami, preporučujemo vam da zidne police većih dimenzija montira profesionalac. Moguće je da će proizvođač predvideti četiri tačke kačenja, ali da majstor zbog tipa zida preporuči šest ili osam tačaka, a takođe je moguće da će biti potrebna i profesionalna bušilica. Kada se pravilno instalira, svaki viseći element može da ponese 40kg po metru širine, tako da je samo bitno odabrati pravi element i dobro ga instalirati.


Kada su u pitanju zidne police, to mogu biti police koje će samo roditelj moći da dohvati ili police na visini koja je dostupna i detetu. Ako se postavljaju nisko, a polica nije u liniji sa drugim elementima, treba postaviti štitnke ne uglove, kako udarac glavom u donji deo police ne bi doveo do povrede. Ako se postavljaju visoko, treba objasniti detetu da samo zatraži ako mu nešto treba, da ne pokušava samo da skine predmete, mada možete biti sigurni da ćete kad-tad zateći dete na stolici kako pokušava samo da dohvati nešto. Zbog toga nije loša ideja da u sobi stoje mini stepenice na koje dete može da se popne, ili da se police montiraju tako da se mogu dohvatiti koristeći merdevine za penjanje na krevet na spratu.

 

Delimično pokrivene police i modularne police

 

 

Nije redak slučaj, i to ne samo u uređenju dečije sobe, da postoji dovoljno otvorenih polica i dovoljno prostora u ormarima, ali nedovoljno manjih, zatvorenih prostora, posebno jer su klasične fioke danas sve ređi deo sobnog nameštaja. To posebno dolazi do izražaja u dečijim sobama, gde je mnoge sitnice često zgodno imati pri ruci, ali neće izgledati dobro niti je praktično da te sitnice stoje u otvorenim pregradama. Pomisite samo na ogromne količine flomastera, sličica koje se skupljaju, rajfova, kablova… Sve su to idealni predmeti za postavljanje u zatvorene delove polica, bilo daje reč o pregradama koje imaju vratanca ili pregradama u koje se korpica ubacuje klizno. Ovi zatvoreni elementi podižu cenu polica, ali su veoma korisni i može ih biti manje nego otvorenih delova, pri čemu mešanje elemenata čini izgled police znatno zanimljivijim. Klizna vratanca od medijapana su takođe dobra opcija, kao i vratanca koja su horizontlno instalirana, bilo da se spuštaju ili podižu, pri čemu se takav, potpuno zatvoreni element obično postavlja na vrh police, za stvari koje se ređe koriste. 


Modularne police uglavnom kombinuju otvorene i zatvorene elemente, a njihova osnovna karakteristika je da se položaj svakog modula može menjati, a ponekad i sveukupan oblik police. Ove police obično nisu tako lepog dizajna i nemaju veliku nosivost, jer su osnovni materijali metal i mrežice, ali ako se uklapaju u dečiju sobu, mogu biti odlično rešenje. 


Police iznad radnog stola


Možda najpraktičnija lokacija za police u dečijoj sobi je direktno iznad radnog stola, najčešće već od nivoa očiju i naviše, nekada kao nadragranja stola, a nekada i nezavisno montriane od stola. Ovo je veoma dobro rešenje, posebno za stariju školsku decu i bolje funkcioniše što je sto širi. Naravno, ne treba preterivati i i slagati red iznad reda polica iznad stola ako za time ne postoji potreba, ali dva ili tri reda polica su vrlo praktična solucija, posebno ako dete može bez ustajanja iz radne stolice da dohvati sadržaj svih polica. 


Police koje su, bilo kompozicijski, bilo konstrukciono, deo radnog stola, često imaju prazan prostor u sredini, kako bi se oslobodilo mesto za monitor. Međutim, današnje generacije, posebno ako su devojčice u pitanju, ne žele PC u svojoj sobi, a ako će dete koristiti laptop, takođe mu neće biti potreban PC monitor. Zato, ako imate devojčicu, slobodno možete izostaviti taj otvor za monitor, a ako imate dečaka, tada je dobro ostavili slobodan prostor u centru, je moguće je da će na tom mestu stajati vrlo veliki montior, verovatno veličine oko 27".

 

Boja i oblik dečijih polica

 


Ključno pitanje u vezi polica za dečije sobe je u kojoj meri treba davati prednost veselim bojama, kao i oblicima koji će se svideti deci, kao što su police u obliku kućice. Kada su u pitanju boje i generalno dizajn, možete se odlučiti za police koje su dizajnirane baš za dečije sobe, ali samo ako ste spremni da kada dete napuni oko 10 godina zamenite takve police nečim neutralnijim. 


Uz dobro planiranje, dečiju sobu ćete opremati samo dva puta, jednom kada se dete počinje samostalno da koristi svoju sobu, dakle sa 3-4 godine (neki roditelji uređuju dečiju sobu i ranije), a drugi put kada se približava tinejdž uzrastu, dakle sa oko 10. Jedna od čestih grešaka roditelja je kada drugo opremanje ponovo ima elemente dečije sobe, a to će detetu biti interesantno samo još 3-4 godine, već to drugo opremanje treba da bude kao da već opremate sobu za srednjoškolca. Zato, ako kupujete police sa izraženim dečijim dizajnom, budite spremni da ih koristite samo oko 7-8 godina, osim ako ne planirate da ih kasnije prebacite u sobu mlađeg deteta. Ako su na policama dečije stvari, ne mora i sama polica imati izraženi dečiji dizajn, tako da je takav tip dizajna savršeno OK, ne treba da bude prioritet.


Kada je u pitanju oblik dečijih polica, koliko god police u neobičnim oblicima bile zanimljive, one nisu posebno praktične, jer ne koriste prostor maksimalno. Takve police mogu biti dobre ako se postavljaju kao detalj, ili kako bi se na njima držale specifične igračke, npr. barbike u polici u obliku kućice, ali u praksi ne rešavaju mnogo problema sa kontrolom odlaganje predmeta u dečijoj sobi. 


Nadamo se da smo vam pomogli u izboru police za dečije sobe, pre svega time što smo pokušali da skrenemo pažnju na funkciju police u dečijoj sobi a ne samo na njen izgled. Verujemo da ćete na namestaj.rs pronaći upravo policu kakvu ste zamislili, da ćete dobite neke nove ideje, i, kao najvažnije, da će se polica koju odaberete svideti vašem detetu.