Stolice na rasklapanje i stolovi na rasklapanje

stolice na rasklapanje
25. jun 2024.

Da li stolice na rasklapanje i stolovi na rasklapanje mogu da zamene standardne stolice i stolice? Koje su neke od tipičnih grešaka prilikom kupovine stolica i stolova na rasklapanje, i kako se njihov način korišćenja razlikuje od načina korišćenja stolica i stolica sa nogarama?


Stolice i stolovi na rasklapanje u domu, u bašti i na javnim mestima


Stolice i stolovi sa mogućnošću rasklapanja su tip nameštaja za kojim uvek vlada veliko interesovanje, posebno leti, kada se opremaju bašte i terase. Ovaj tip nameštaja možemo podeliti u nekoliko osnovnih tipova, koje ćemo posebno prodiskutovati, jer je razlika između varijanti relativno velika, iako dizajn može biti relativno sličan. Fokusiraćemo se na četiri tipa nameštaja:

 

 1. Stolice na rasklapanje za javne prostore;

 2. Kompaktne stolice i stolovi na rasklapanje za terasu i baštu;

 3. Veće stolice i stolovi na rasklapanje za baštu;

 4. Raznovrsni stolovi na rasklapanje za enterijer i eksterijer.


Iako se, kao i kod većine drugih tipova nameštaja, većina podela zasniva na materijalu (drvo/plastika/metal), u ovom slučaju mislimo da ta podela nije korisna, jer stolice i stolovi od drveta i metala imaju istu funkciju, ako im je dizajn sličan, a plastika se uglavnom pojavljuje kao materijal za kabastije stolice i stolove na rasklapanje za baštu. Dakle, nema mnogo preklapanja između materijala i tipova nameštaja, i zato ćemo pre svega da se fokusiramo na funkcionalnost. Još jedan razlog zašto nema mnogo razloga da se bavimo materijalima jeste to što plastika najčešće nije dovoljno jaka da bi se od nje pravio kompaktan nameštaj na sklapanje (izuzetak su ležaljke), i zato je većina nameštaja o kome ćemo u ovom blogu govoriti od metala ili drveta, a najčešće od kombinacije metala i drugih materijala, kao što su veštačka koža, sunđeri, plastika i tkanina. 

Stolice na rasklapanje za javne i poslovne prostore

 

Ukoliko su vam potrebne stolice za seminare, predstave, velike sastanke, koje je moguće brzo postaviti, brzo raskloniti, i koje će omogućiti da maksimalan broj osoba sedi na nekom prostoru, nema bolje opcije od stolica na rasklapanje. Jedina realna alternativa u tom slučaju su plastične stolice koje se mogu slagati jedna preko druge, ali one nisu pogodne za zatvorene prostore, jer zauzimaju veću kvadraturu po stolice, već je to tip stolica koje pogodnije za baštu. 


Stolice na rasklapanje za javne i poslovne prostore su gotovo uvek metalne. Za njih je najvažnije da budu izdržljive i da imaju pouzdan mehanizam. Takođe, poželjno je da poseduju što više dodataka, među kojima su:


 - Neka vrsta mekanog sedišta ili naslona, makar svega par centimetara debljine. Iako stolice za javne prostore nisu namenjene za višesatno sedelje, daleko je bolje ako nisu sasvim tvrde, jer neudobna stolica će se loše odraziti na koncentraciju prisutnih.    


 - Naslon za ruke. Takođe je reč o dodatku koji nije presudan za osnovnu namenu stolice na rasklapanje, ali čini stolicu udobnijom. Stolice sa naslonom za ruke takođe i izgledaju daleko bolje i preporučuju se za poslovni prostor.


 - Rotirajuća površina za pisanje. Preko potreban dodatak za predavanja i sastanke, ali i višak za predstave i javna okupljanja, tako da treba kupovati stolice sa ovim dodatkom samo ako zaista postoji potreba.


 - Rukohvat i vezice za bočno povezivanje. Dva dodatka potrebna kada se koristi veliki broj stolica. Deo stolica na rasklapanje tako je dizajniran da se vrh može lako uhvatiti rukom, tako da možete jednim potezom preneti nekoliko stolica. Bočne vezice omogućavaju da se veliki broj stolica složu u jedan red, za formiranje pravilnih redova za publiku. Oba dodatka umeju da budu veoma korisna. 


 - Zaštita za nogicama. Krucijalan detalj ako se stolice postavljaju na parketu. Većina stolica poseduje neku vrstu plastične zaštite na nogicama. Neke stolice na rasklapanje poseduju točkiće, što smatramo nepotrebnim, jer točkići su korisni samo na stolicama koje se koriste veći broj sati svaki dan.


Kada se biraju stolice za javne i poslovne prostore, veoma je važno da prilikom kupovine tačno predvidite koliko će vam stolica biti potrebno, kako se ne bi dogodilo da je model koji ste inicijalno kupili postao nedostupan. Takođe je veoma važno obratiti pažnju na garanciju, jer to je najbolja zaštita ako se pokaže da su stolice nekvalitetne.

Kompaktne stolice i stolovi na rasklapanje


U ovoj grupi kriju se najinteresantniji modeli stolica i stolova na rasklapanje. Tu nalazimo veliki broj kvalitetnih modela koji su namenjeni za terase, za radni kutak u stanu (posebno u kombinaciji sa stolom na rasklapanje) ili za nešto neformalnije sale za sastanke. Stolice na rasklapanje iz ove grupe često su po udobnosti rame uz rame sa klasičnim stolicama, uz tu razliku što imaju uglavnom manju površinu za sedenje, manje punjenje na sedištima i naslonu, kao i nešto skromnije naslone za ruke. Ipak, manje dimenzije i mogućnost sklapanja često predstavljaju više nego dovoljnu nadoknadu za kompaktne dimenzije, zbog čega su kompaktne stolice na rasklapanje najbolji izbor uvek kada je potrebno da se stolica u nekom trenutku odloži, makar i povremeno.


Kada su u pitanju stolovi na rasklapanje, funkcionalna razlika u odnosu na klasične stolove je još manja, jer su kompaktni stolovi na sklapanje jednako stabilni i jednako izdržljivi kao klasični stolovi. Kada su mali stolovi u pitanju, kao oni koji se koriste na terasama, stolovi na rasklapanje su često po svemu bolji od klasičnih stolova, budući da su klasični stolovi manjih dimenzija često veoma lagani, tako da i najmanji udarac može da obori predmete na stolu.


Kompaktne stolice i stolovi na rasklapanje ne moraju biti od metala, jer je i drvo jednako dobar materijal za taj tip konstrukcije. Drvo je dovoljno snažno da obezbedi pouzdan sistem rasklapanja, a jedina razlika u odnosu na metal leži u tome što drvo mora biti nešto masivnije. Iako to znači da su svi delovi konstrukcije deblji, drvena stolica na rasklapanje i dalje zauzima vrlo malu površinu kada je sklopljena. Drvene stolice na rasklapanje su jednako izdržljive kao i metalne stolice, i sa lakoćom mogu da podnesu preko 150kg opterećenja. Sve stolice na rasklapanje stoga su i veoma zgodne u ulozi meredvina, u koliko u stanu nemate druge merdevine. 


Dizajn je najčešće privlačniji kod drvenih kompaktnih stolica na rasklapanje, budući da su one često po detaljina na nivou drvenih stolica za trpezariju, a ponekad i na nivou drvenih stolica za dnevnu sobu. Kompaktne metalne stolice visoke klase češće odlikuje utilirarni dizajn, odnosno one su pomalo nalik na lagane kancelarijske radne stolice. To je odlično rešenje u svim situacijama kada je prostor veoma ograničen, na primer u kancelarijama sa malo prostora, ili u studentskim domovima, ali mogu biti korisne i u većim poslovnim prostorima kao dodatne stolice, koje se koriste povremeno.

Foldable Chair Balcony Black (2/Set)

19.900,00 RSD
newspaper
Foldable Chair Balcony Black (2/Set)

Folding Chair Ipanema

25.400,00 RSD
newspaper
Folding Chair Ipanema

Foldable Table Balcony 60cm

13.400,00 RSD
newspaper
Foldable Table Balcony 60cm

Baštenski sto Leo

Besplatna isporuka
Posebna cena 3.499,00 RSD Normalna cena 4.116,00 RSD
newspaper
-15%

Stolice i stolovi na rasklapanje za baštu


Da li ćete u bašti korisiti stolove i stolice na rasklapanje ili modele koji se ne rasklapaju zavisi primarno od toga da li nameravate da sklanjate stolove i stolice za baštu kada pada kiša. Ako planirate da koristite nameštaj za baštu koji je potpuno otporan na vodu, dovoljno je da sklonite jastuke kada ne koristite set za baštu, i tada sklopivost nije faktor na koji treba obraćati pažnju. Sa druge strane, ako nameštaj za baštu sklanjate od kiše, ako ga iznosite napolje samo kada ćete da ga koristite ili ga unosite kada niste u kući, tada su sklopivi stolovi i stolice ubedljivo najbolje rešenje. Ceo set tada zauzima tek oko jednog kvadratnog metra u ostavi ili na nekoj drugoj lokaciji za odlaganje, a mogućnost preklapanja čini nameštaj i daleko lakšim za prenošenje.


Kao što smo pomenuli u našem blogu o nameštaju za baštu, jedan od najpopularnijih tipova nameštaja za dvorište su velike garniture, najčešće od veštačkog ratana, koje čine fotelje, dvosedi, trosedi i pričino veliki stolovi. Ovaj tip nameštaja je svakako veoma udoban, ali ako ne sedite napolju više sati svakoga dana tokom letnjeg perioda, stolice i stolovi na rasklapanje su daleko praktičniji izbor. To posebno važi ako nemate veliko dvorište i želite da što veća površina bude pod negovanim zelenilom. Nameštaj za baštu na sklapanje je najbolji izbor i ako imate veliku terasu, pravite roštilj u prirodi, ili vam stolica i sto mogu zatrebati povremeno na nekog drugoj lokaciji, jer imate mogućnost da lako donesete stolicu ili sto. 


Jedan od omiljenih tipova baštenskog nameštaja na sklapanje su drvene, plastične ili metalne stolice čiji se naslon može spustiti, tako da postaju polu-ležaljke. To je svakako veoma udoban tip nameštaja, mada ne može u potpunosti zameniti pravu ležaljku (plastične su najpraktičnije). Baštenski stolovi na sklapanje su najčešće dovoljno visoki da se mogu koristiti za ručavanje, a jedna od njihovih prednosti je i masivniji donji deo, neophodan zbog mehanizma za sklapanje, tako da sto neće uranjati u vlažno tlo, kao bazični stolovi za baštu sa nogarama, čije su nogare često veoma tanke.  


Plastika i drvo imaju blagu prednost u odnosu na metal kada se radi o nameštaju na sklapanje za baštu, jer je metalni nameštaj osetljiviji, jer često ima pletene delove koji se mogu pokidati. Generalno, najveća prednost metalnih stolova i stolica na sklapanje je to što bolje izgledaju na terasama, što zauzimaju manje mesta i možete jednom rukom premestiti više sklopljenih stolica, a nijedna od tih predsnosti ne igra bitnu ulogu kada su stolice u bašti. Sa druge strane, čest je nameštaj za baštu na  preklapanje  koji je sačinjen od kombinacije metala i drugih materijala, posebno ležaljke i polu-ležaljke od metala i tkanine, i ti su komadi uvek dobar izbor, posebno ako vam je plastika previše teška. 

HANAH HOME Baštenska stolica MY006

Besplatna isporuka
Posebna cena 14.839,00 RSD Normalna cena 18.549,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

HANAH HOME Baštenska stolica My006 Blue

Posebna cena 16.552,00 RSD Normalna cena 20.691,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

HANAH HOME Baštenska stolica My006 Green

Posebna cena 16.552,00 RSD Normalna cena 20.691,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

HANAH HOME Baštenska stolica My006 Yellow

Posebna cena 16.552,00 RSD Normalna cena 20.691,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Stolovi na rasklapanje


Stolice i stolovi na rasklapanje uglavnom se kupuju u setovima koji čine sto i stolice, dok se stolice na rasklapanje često i kupuju samostalno, a najređe su situacije kada se sto na sklapanje kupuje samostalno. Međutim, na tržištu se danas mogu naći izuzetno praktični stolovi na rasklapanje, kako za enterijere, tako i za eksterijere. 


Prvi tip su radni stolovi za enterijere, suštinski kompjuterski stolovi, odnosno stolovi za laptop. Oni su predviđeni za sobe u kojima se taj sto postavlja samo dok se radi, i po pravilu su dovoljno veliki za udoban rad, kao i za postavljanje monitora na njih, mada ne nužno i recimo kućišta računara ili štampača -  ne zato što nisu dovoljno snažni za to, već zbog raspoloživog prostora. Takođe, sama priroda takvog stola, sa stalnim sklapanjem i odlaganjem, čak i više puta dnevno, čini postavljanje kabastijih predmesta na njega samo dodatnim poslom. Ovaj tip uglavnom poseduje klasičan "X" sistem rasklapanja, a stolovi mogu biti potpuno drveni, potpuno metalni ili sa metalnim mehanizmom i drvenom radnom pločom. Kao što smo napomenuli, radni stolovi na rasklapanje su veoma zbodni, a jedni nedostatak je to što zbog prisustva mehanizma ne možete da uvučete stolicu onoliko koliko bi mogi kod klasičnog stola sa nogarama. 


Osim sobnih kompjuterskih stolova, veoma interesantno rešenje su radni stolovi na rasklapanje koji su jednom stranicom fiksirani na zid. Takav sto se spušta kad se ne koristi, a u uspravnom položaju mogu ga držati dva potporna stubića pod uglom od oko 45 stepeni, koji ne dodiruju pod, ili se mogu spustiti ili zakačiti dve nogare na prednjem delu. Prvo rešenje je elegentnije i bolje je ako se sto ne optrerećuje, dok je drugo rešenje manje atraktivno, ali je znatno pouzdanije. Velika prednost ovih stolova u odnosi na one sa "X" mehanizmom je to što se stolica može podvući koliko god želite, dok je mali nedostatak to što ostaju fiksirani za zid, odnosno ne mogu se potpuno ukoniti iz sobe.


Druga grupa stolova na rasklapanje koji vam mogu biti od korist,i bez obzira kakve ćete stolice koristi, na sklapanje ili obične, jesu baštenski stolovi na rasklapanje. Ove stolove već smo pomenuli kada smo govorili o baštenskom nameštaju na rasklapanje, ali treba dodati i zašto ovi stolovi mogu biti bolji izbor od drugih tipova baštenskih stolova. Oni su najčešće od drveta i estetski su ispred plastičnih stolova, a njihova veličina često predstavlja zlatnu sredinu, odnosno dovoljno su veliki da četiri osobe obeduju, dok su u isto vreme i dovoljno mali da se mogu lako premestiti. Pomeranje sa mesta na mesto u dvorištu je takođe daleko lakše, ali najveća predsost je ipak to što zauzimaju tako malo mesta kada se sklope. I dok obične stolice, koje nisu na preklapaanje uvek možete nekako složiti, makar dve po dve, sto koji se ne sklapa morate ostaviti da stalno stoji u dvorištu, što nije uvek najbolje rešenje.


Postoji još jedan detalj koji čini sve vrste nameštaja na rasklapanje poželjnim. Mehanizam za preklapanje zahteva preciznu izradu, i nameštaj na preklapanje u proseku je najčešće kvalitetniji od nameštaja iste namene koji ima fiksne noge. Stolica na raslapanje ne može se rasklimati, ne može joj otpasti jedna noga i bolje se prilagođava manjim neravninama nego klasične stolice, a sve to važi i za stolove. Postoje mnoge situacije u kojima stolice ili sto na rasklapannje nisu optimalan izbor, ali u mnogim drugim situacijama predstavljaju odličnu alternativu klasičnom nameštaju, a najčešće i jedino rešenje za konkretnu potrebu.