Svakom stanu treba lazy bag

lazy bag
28. jun 2024.

Lazy bag je jedan od retkih komada nameštaja koji vam omogućava da se odmorite bez odlaska u krevet, i to je osnovni razlog zašto je potreban svakom domu. 

Bagdaski kalifi su sedeli na jastucima, a rimski imperatori su imali kauče za polu-ležeći položaj, međutim danas je u stanovima redak nameštaj koji postavlja telo negde između sedenja i ležanja. Postoje mnogi ralozi zašto biste poželeli da budete u položaju koji se odmarate a da ipak ne ležite, i ako vam se dopada ta ideja tada vam je definitivno potreban lazy bag.

Italijanski izum

Lazy bag kao komad nameštaja, u obliku u kome ga mi danas koristimo, nastao je pre više od šest decenija, a stvoren se sa željom da se ponudi praktičan, udoban i pristupačan komad nameštaja, što je on ostao do dan danas. Ipak, preteče lazy bag-a koristili su se još 2000. godina pre nove ere. Na svom začetku lazy bag bio je punjen životinjskom kožom, krznom, kao i različitim žitaricama, a dimenzije su varirale od malo većih lopti, koje su bile neka vrsta jastuka, do komada koji su mogli da posluže kao pomoćni ležaji. 

Iako je kompletan istorijat ovog vrećastog i kompaktnog predmeta veoma interesantan, moderni lazy bag star je tek nešto više od pola veka. Dizajneri Piero Gatti, Cesare Paolini i Franko Teordore, fascinirani materijalima koji lako prilagođavaju svoj oblik, kreirali su prvi moderan lazy bag, odnosno fotelju koju su pod nazivom “Sacco”, što u prevodu sa italijanskog znači vreća i ponudili je kompaniji “Zanotta”. Od tog trenutka je ovaj komad zaživeo i postao veoma popularan u velikom broju domova. Originalna “Sacco” fotelja izrađena je od kožnog spošljašnjeg materijala i napunjena je polistirenskim kuglicama. Punjenje je kroz decenije evoluiranja ovog komada nameštaja ostalo uglavnom isto, dok se danas za spoljašnjost koriste različite vrste materijala, o kojima ćemo nešto opširnije u nastavku.

Nakon predstavljanja u Italiji, lazy bag je postao popularan širom sveta, a posebno u Americi, gde je predstavljao neku vrstu simbola slobodnog života. Za veoma kratko vreme pojavile su se brojne varijacije u pogledu dizajna, te je lazy bag pronašao svoje mesto u gotovo svakom domu, bez obzira na stil uređenja prostora.

Originalna Zanotta Sacco fotelja

Udobnost i dizajn

Kada je reč o karakteristikama ovog komada nameštaja, one su od početka do danas ostale nepromenjene. Lazy bag svojim karakteristikama nudi se kao praktičan i pristupačan komad za svaki dom, posebno kada je reč o stanovima manje površine, a evo i zašto. Lazy bag na tržištu možete pronaći u različitim dimenzijama, pa ga tako možete prilagoditi dnevnoj sobi, dečijoj sobi ili random prostoru, u odnosu na vaše potrebe. Takođe, odabir dimenzije može uticati i na način primene, manji se obično koriste za potrebe dodatnog prostora za sedenje ili kraće predahe tokom dana, dok se velike vrećaste fotelje mogu koristiti kao standardni deo prostora, a neretko i kao omiljeno mesto za popodnevnu dremku, što odraslih, što dece. 

Kada odaberete odgovarajuću dimenziju, u odnosu na ostatak nameštaja možete birati i materijal i dezen. Spoljašnji materijal može biti koža, eko-koža, pamuk, poliester i druge sintetičke tkanine koje su uglavnom veoma lako održive. Unutrašnjost se obično nalazi u zaštitnoj vrećici preko koje je navučena dizajnirana tkanina, koja može biti u rasponu najrazličitijih boja i dezena, te se ona može veoma lako skinuti i oprati. Upravo to su i sledeće karakteristike – lako održavanje i dugotrajnost. Osim što su spoljašnje navlake najčešće veoma izdržljive i mogu trajati godinama, unutrašnjost se može po potrebi dopuniti, najčešće stiroporom, i na taj način povratiti svoj prvobitni oblik zahvaljujući čemu se produžava njegov vek trajanja. 

Iako su lazy bag fotelje prvenstveno namenjene zatvorenim prostorima, zahvaljujući vodootpornim materijalima od kojih može biti izrađena navlaka, neretko se mogu naći i na terasama kako stanova, tako i kafića. Ukoliko ne želite prostor da zagušite sa previše nameštaja, lazy bag od vodootpornih materijala možete koristiti u obe svrhe, pa ga tako po potrebi iznositi ili unositi jer je još jedna njegova prednost veoma mala težina na koju čak ni dimenzije ne utiču mnogo. Ova karakteristika se posebno sviđa deci koja ga mogu prenositi sa jedne pozicije na drugu i tako pronalaziti svoj omiljeni kutak za različite aktivnosti koristeći celu površinu stana. 

Atelier del Sofa Lazy bag Diamond Blue

Besplatna isporuka
Posebna cena 9.877,00 RSD Normalna cena 12.347,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Atelier del Sofa Lazy bag Lina Black

Besplatna isporuka
Posebna cena 7.306,00 RSD Normalna cena 9.133,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Atelier del Sofa Lazy bag Siesta Sofa Bed Pouf Mink

Besplatna isporuka
Posebna cena 10.840,00 RSD Normalna cena 13.551,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Atelier del Sofa Lazy bag Premium XXL Narandžasti

Besplatna isporuka
Posebna cena 11.342,00 RSD Normalna cena 14.178,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Jedna od najvećih prednosti ovog komada nameštaja jeste pristupačnost, što je bila jedna od glavnih kriterijuma prilikom samog kreiranja lejzi bega. U odnosu na standardne fotelje, posebno ako govorimo o foteljama većih dimnezija koje treba da zamene ležaj, lazy bag fotelje su znatno povoljnije. U zavisnosti od odabira veličine i materijala cene variraju, ali čak i najviše tržišne cene u odnosu na kvalitet gotovo nenadmašive kada je reč o bilo kom drugom tipu ležaja. Kada je reč o ceni, a i o održivosti ovih fotelja, ono što je velika prednost jeste lako zamenjiva navlaka kojom uz minimalan budžet, veoma lako i brzo, dobijate gotovo nov komad. Zahvaljujući tome nisko budžetna uređenja ili renoviranja doma su dostupna svima, pa je to još jedan razlog zašto je investiranje u lazy bag više nego dobra opcija. 

Svim, prethodno navedenim karakteristikama ne smemo propustiti da dodamo udobnost. Čak i ukoliko zanemarimo sve važne faktore za odabir ovog komada nameštaja, udobnost je ono što će privući svakoga. Upravo zahvaljujući punjenju koje nije fiksno, već se sastoji od velikog broja sitnih kuglica oblik ove fotelje, lazy bag se apsolutno prilagođava vašem telu. Osim različitih veličina, lazy bag se može pronaći i u nekoliko različitih oblika, pa su tako dostupni klasični okrugli ili elipsasti, oblik kocke, suze, kruške ili ležaljke. Savet je da odabir i oblika i veličine prilagodite pre svega vašim potrebama i namenama ove fotelje kako biste iskoristili njen puni potencijal.

Atelier del Sofa Lazy bag Daybed Red

Besplatna isporuka
Posebna cena 11.451,00 RSD Normalna cena 14.314,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Atelier del Sofa Lazy bag EVA Sport Orange

Besplatna isporuka
Posebna cena 7.993,00 RSD Normalna cena 9.992,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

HANAH HOME Lazy bag Omi Mustard

Besplatna isporuka
Posebna cena 11.230,00 RSD Normalna cena 14.038,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Sedenje u lazy bag-u je zdravije od sedenja na stolici

Osim što prilagodljivost vašem telu omogućava neverovatno udobnost, sedenje u lejzi begu omogućava bolje držanje i položaj celog tela u odnosu na sedenje u standardnim stolicama ili foteljama. Takođe, punjenje vam omogućava lagano pomeranje tokom sedenja i ne zahteva fiksan položaj što smanjuje pritisak na kičmu kao i na mišiće leđa i vrata. Upravo smanjenje pritiska dovodi boljeg protoka krvi i poboljšanja cirkulacije što, osim što dovodi do osećaja reklaksiranosti, utiče i prevencije bolova u glavi i ostatku tela.

Lazy bag je namenjen svim generacija pa je tako potpuno bezbedan i za decu koja su u razvoju ali i za odrasle koji mogu pripadati specifičnim grupama kao što su trudnice, porodilje ili osobe sa različitim zdravstvenim problemima. Višesatno sedenje na standarnim stolicama ili foteljama može nas navesti na položaj pogrbljenosti kojim se vrši pritisak na dijafragmu što posebno može biti neprijatno tokom trudnoće. Međutim, punjenje lejzi bega koje vam omogućava potpunu prilagodljivost pružiće podršku vašem prirodnom položaju i smanjiti opterećenje kako kičke tako i dijafragme i, osim fizički, doprineti i psihičkom opuštanju. Još jedan od fizičkih benefita posebno izraženog za trudnice jeste smanjenje pritiska na zglobove i mišiće što će doprineti smanjenju otoka nogu i kompletno lakšem osećaju tokom cele trudnoće. 

Osobe koje pate od bilo koje vrste problema sa kičmom takođe će osetiti značajno olakšanje tokom sedenja na lejzi begu. Bez obzira na odabir materijala od kojih mogu biti izrađene fotelje i stolice ni jedan od njih neće se u potpunosti prilagoditi vašem telu, a bilo koje nasilno prilagođavanje položaja usled povreda ili oboljenja kičme može pogoršati zdravstveno stanje. 
Kada smo naveli da je lejzi beg pogodan za sve uzraste, mislili smo zaista na sve, pa se to odnosi čak i na bebe koje će tokom ležanja u lejzi begu osećati dodatnu opuštenost i udobnost koja može pomoći čak i u privremenom neutralisanju grčeva. 

U ponudi postoje i lazy bag fotelje od veoma mekanih materijala koji će bebi pomoći u prevenciji plagiocefalije, odnosno sindroma ravne glave kog može doći prilikom dugotrajnog pritiska na jednoj strani glave ukoliko beba provede više sati ležeći na stomaku ili leđima na tvrdoj podlozi. Prilagodljivost lejzi bega će bebama omogućiti da isprobavaju nove položaje tokom ležanja koji mogu dovesti do smanjenja refluksa kiseline ili podrška zdravom i dubokom disanju. Prilikom kupovine lejzi bega za najmlađe savetuje se odabir hvalitetnik i što mekših materijala, kao i nešto većih dimenzija kako bi ovaj komad nameštaja imao što duži vek primene. 

Gde postaviti lazy bag?

Sada kada smo se upoznali sa karakteristikama lazy bag fotelja, vreme je za nekoliko saveta za uređenje prostora i uklapanje vrećastih fotelja u različite prostorije u vašem stanu. Na našem sajtu lazy bag smešten je u kategoriju dečija soba, jer ponuda obuhvata veliki broj lazy bag fotelja za dečiju sobu, međutim ovaj komad nameštaja može se postaviti bilo gde:

Dnevna soba – Kada je reč o glavnoj prostoriji u stanu, lazy bag može biti deo enterijera kao zamena za standarnu fotelju ili čak dvosed ukoliko se odlučite za veću dimenziju, ali se može koristiti i kao pomoćna fotelja u slučaju kada imate goste. Ukoliko imate jednobojan nameštaj odabirom lejzi bega u atraktivnom dezenu možete podići dinamiku prostorije.

Dečija soba – Upravo je ovo prostorija u kojoj se najčešće mogu pronaći lazy bag fotelje. Pored standarnog kreveta deca dobijaju dodatni prostor za sedenje tokom učenja, igranja igrica ili odmaranja. Glavni savet prilikom odabira za dečiju sobu jeste izbor kvalitetnih i izdržljivih materijala koji se lako održavaju.

Radna soba – Bilo da u stanu imate odvojen radni prostor ili želite da ga kreirane u određenom delu neke od prostorija, lazy bag će se veoma dobro uklopiti. Bilo da ga koristite kao mesto za odmor nakon višesatnog sedenja u stolici ili kao prostor za rad, lazy bag će se prilagoditi vašoj potrebi i rasteretiti vas pritiska u leđima. 

Terasa – Kod uređenja terase ili bilo kod prostora na otvorenom, odabir materijala ima presudnu ulogu. Kako biste iskoristili pun potencijal lejzi bega birajte nepromočive i izdržljive materijale koji su otpovrni na vodu i grebanje u odnosu na podlogu na kojoj stoje. Lakoća i fleksibilnost ovih fotelja omogući će vam da ih lako prenesete u zatvoren prostor i skladištite, ali čak i ukoliko ostanu na kiši biće potrebno samo da ih prebrišete ili operete navlaku u mašini i oni su ponovo spremni za upotrebu. 

I za kraj, čak i ukoliko lazy bag nije komad nameštaja koji imate naviku da koristite na svakodnevnom nivou on se nudi kao veoma dobra investicija. Uz njega ćete uvek imati udoban kutak za rad ili odmor, zanimljiv dekorativni element u prostoru i ono najvažnije, mesto više za sedenje, a ukoliko živite u stanu, to je dovoljan razlog da se odlučite upravo za ovu šarmantu i funkcionalnu vrećastu fotelju.