Trpezarijski stolovi za moderan dom

trpezarijski stolovi
27. jun 2024.

Kako uklopiti trpezarijski sto u moderne stanove koji često nemaju trpezariju? Da li treba kupovati setove koje čine sto i stolice? Koji je oblik stola najpraktičniji?

Trpezarijski sto je centralni deo svake trpezarije, srce svakog doma i mesto okupljanja porodice. Međutim, kupci često nisu sigurni koji su trpezarijski stolovi najbolji za moderan stan, posebno jer savremeni stanovi najčešće nemaju posebnu trpezariju, već je trpezarijski sto praktično deo dnevnog boravka. 

Faktori pri izboru trpezarijskih stolova

Svaka soba u domu ima specifični nameštaj koji se jednostavno vezuje za nju. Iako ne postoje pisana pravila, kod dnevne sobe su to sofa ili garnitura i stočić, u spavaćoj sobi su to veliki krevet i plakar, dok je srce trpezarije, trpezarijski sto sa stolicama. Tržište trpezarijskih stolova je prilično široko i uz veliki izbor klasičnih i modernih rešenja. Pri kupovini, treba razmisliti o primarnom načinu upotrebe u učestalosti upotrebe, kao i o održavanju. Da li sto koristite svakodnevno ili povremeno, ili da li ga koristite u krugu porodice ili za posebne prilike i goste, da li u kući imate malu decu za koju se ne preporučuje staklo, da li ćete koristiti neku vrstu mušeme ili ne. Ako unapred razmotrite ova pitanja, znatno ćete sebi olakšavati izbor trpezarijskog stola.

Dimenzije trpezarijskog stola i trpezarije

Kao i sa ostalim nameštajem, pri kupovini trpezarijskog stola prvo treba da obratite pažnje na njegove dimenzije, ali i na dimenzije same trpezarije. Dobra praksa je da prvo izmerite slobodan prostor u trpezariji, pa prema tome birate i sto. Neko uopšteno pravilo je da između stola, zidova i ostalih komada u nameštaju, ostavite makar 70-90 cm slobodnog prostora, kako bi bez problema bilo dovoljno prostora za nesmetanu cirkulaciju prostorom.

Osim što mora da pruži dovoljno prostora za prolaz, sto mora da bude dovoljno veliki da svi članovi porodice stanu uz njega, a pritom možete da razmišljate i o gostima. Primera radi, dužina od 2,5 metra je pogodna za 8-10 stolica, 1,8 metra je dovoljno za 6-8 mesta, dok je 1,5 metar dovoljan za 4-6 osobe. Uopšteno, razmak od 60-80cm između dve stolice je sasvim dovoljan za dve odrasle osobe. Krajnji cilj je da dimenzije stola budu takve da vaša porodica i gosti mogu bez većeg problema da stanu za njega, ali da on ne zauzme celu trpezariju, odnosno da ima dovoljno prostora između stola, zidova i ostalog nameštaja.

Oblik trpezarijskog stola

Trpezarijski stolovi mogu da imaju okrugli, kvadratni, pravougaoni i ovalni oblik, a pravilan izbor umnogome zavisi od estetike i funkcionalnosti enterijera. Okrugli trpezarijski stolovi su sve popularniji izbor za manje trpezarije, pre svega zbog odlične iskorišćenosti prostora. Okrugli sto ne zauzima previše prostora u trpezariji, a pritom stvara ležernu i prijatnu atmosferu tokom obroka. S obzirom da nema oštrih ivica, oni su bezbedniji i za decu. Jedini problem je to što je kod većih okruglih stolova centralni deo neiskorišćen, jer ga niko ne može lako dohvatiti. Najpraktičniji su manji okrugli stolovi, za 4-5 osoba. Ovakvi stolovi najbolje se uklapaju u savremene stanove u kojima je trpezarija deo dnevnog boravka. 

Pravougaoni trpezarijski stolovi su najčešći izbor, pre svega jer je to i najčešći oblik trpezarije. Najveća prednost pravougaonog stola je to što može da ugosti veliki broj gostiju, zbog čega je ovo jedan od najčešćih izbora za veće trpezarije i veće porodice ili, kao i za porodice koje često primaju goste. Iako je najpraktičniji, pravougaoni trpezarijski sto zahteva i najviše prostora. Oni su najpogodniji za stanove koji poseduju odvojenu trpezariju ili kuhinju sa trpezarijom. 

Kvadratni trpezarijski stolovi su odličan izbor za moderne, ali i za manje stanove. Kupci ih najčešće biraju kada imaju trpezariju ili trpezarijski prostor u obliku kvadrata, jer je tada prostor najbolje iskorišćen. Ipak, imajte na umu da sam oblik nije pogodan za više osoba, odnosno predviđen je za četiri osobe.

Ovalni trpezarijski stolovi kombinuju dobre strane okruglih i pravougaonih stolova. Naime, ovalni trpezarijski sto ima nešto duže stranice poput pravougaonih stolova, al i zaobljene ivice kao i okrugli sto, zbog čega održavaju prijatnu atmosferu i ne zauzimaju previše prostora. Ovalni stolovi su takođe pogodni za manje trpezarije, ali ne veoma male.

HANAH HOME Trpezarijski sto Safir 1462

Besplatna isporuka
Posebna cena 24.844,00 RSD Normalna cena 31.055,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

HANAH HOME Trpezarijski sto Oliver Oak White

Besplatna isporuka
Posebna cena 33.326,00 RSD Normalna cena 41.658,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Trpezarijski sto Labud

Besplatna isporuka
Posebna cena 39.990,00 RSD Normalna cena 47.047,00 RSD
newspaper
-15%

Trpezarijski sto Ekvador

Besplatna isporuka
Posebna cena 37.990,00 RSD Normalna cena 44.695,00 RSD
newspaper
-15%

Materijal trpezarijskog stola

Drvo je jedan od najčešćih izbora za brojne delove nameštaja u domu, međutim moderni stolovi mogu biti i od stakla ili neke vrste prirodnog ili veštačkog kamena. Pri izboru, razmislite o izdržljivosti, održavanju, stilu i ličnim preferencijama. Trpezarijski stolovi od punog drveta su jedan od najčešćih i najpraktičnijih izbora za moderne stanove, pre svega jer mogu da se uklope u najrazličitiji prostor. Prirodna tekstura i tople nijanse doprinose celokupnom enterijeru i atmosferi u trpezariji, pa ne čudi što im se mnogi kupci vraćaju. Iako drvo može znatno lakše da se ogrebe i ošteti od ostalih materijala, oni su veoma dugotrajni i uvek dobar izbor.

Stakleni trpezarijski sto ima veoma moderan izgled, i dodaje dozu elegancije prostoru. To ga čini jednim od veoma dobrih izbora za moderne stanove, a pritom se veoma lako čisti i održava. Staklo još i otvara prostor pa je pogodno za manje trpezarije, ali treba voditi računa o izdržljivosti, jer ne mogu trpeti udarce kao drugi stolovi, na prime pad pune šerpe koja je iskliznula iz ruku.

Stolovi od prirodnog ili veštačkog kamena odišu dozom luksuza, pa su najbolji izbor za veoma luksuzne, elegantne stanove. To su veoma izdržljivi materijali, najčešće uz veoma privlačne šare. Ipak, ovi stolovi su veoma teški i skupi, a pritom zahtevaju i redovno održavanje kako bi zadržali prvobitni izgled. Ploča od veštačkog kamena je najčešće bolji izbor, pre svega jer je lakša.

Metalni trpezarijski stolovi su uglavnom napravljeni od nerđajućeg čelika ili legura. Oni se odlično uklapaju u industrijski enterijer, i otporni su na vlagu i toplotu, zbog čega mogu da se koriste i napolju. Ipak, ovi stolovi nisu čest izbor, jer im nedostaje toplina prirodnih materijala kao što su drvo ili mermer, a pritom mogu da apsorbuju toplotu od vrućeg posuđa. Trpezarijski stolovi često kombinuju metal i druge materijale, i tada su nogare metalne, dok je ploča od drveta ili stalkla. Takva rešenja su šesto dobra, jer metalna noga može biti tanja od drvene, ali samo ako je kvalitet izrade na visokom nivou.

Baza i nogare stolova

Baza ili nogare trpezarijskih stolova pružaju neophodnu podršku i stabilnost glavnoj tabli stola, ali pored svoje primarne funkcije, oni mogu da utiču i na estetiku i praktičnost samog stola. Kada je reč o funkcionalnost i praktičnosti stola, baza i nogare utiču na stabilnost i raspored sedenja. Pravilna baza mora da pruži odličnu stabilnost tako da nema nepotrebnog ljuljanja ploče, čak i kada je ona u potpunosti iskorišćena. Stolovi za centralno postavljenom bazom su za nijansu praktičniji od stolova sa nogarama, ali su najčešće skuplji. Stolovi sa nogarama su obično kvadratni i pravougaoni, dok ovalni i okrugli stolovi najčešće poseduju centralne baze. Jedan mali problem sa bazama je to što se problemi sa nestabilnošću (kada se vremenom baza rasklima) teže otklanjaju nego kod stolova sa nogarama. Pored centralne baze i klasičnih nogara interesantna je i „X-baza“, koju odlikuje izraženi geometrijski dizajn sa ukrštenim nogarama.

Stil i dizajn trpezarijskog stola

Trpezarijski stolovi daju ton trpezariji, pa tako drveni sto sa neobrađenim ivicama doprinosi dozi rustičnog šarma i autentičnosti, dok metalni stolovi svojim robusnim dizajnom više odgovaraju industrijskom stilu. Veoma je važno i koliko detalja sto poseduje, jer sto sa kitnjastim detaljima neće dobro izgledati u modernoj trpezariji. Kod stolova napravljenih od drveta, postoji nekoliko različitih vidova završne obrade ploče, od čega zavisi i ukupna estetika. Ako je sto od drveta površina može biti manje ili više sjajna i glatka, pri čemu su sjajni glatki stolovi najlepši kada su novi, međutim na njima su ogrebotine najvidljivije. Kada je reč o boji trpezarijskih stolova, ona takođe treba da se uklopi u sam stil i ambijent prostora. Svetle neutralne boje i nijanse sive, bele ili braon boje su odličan izbor za manje prostore, u koje svetlim bojama čine većim. Tamno boje stavljaju akcenat na sam sto i stolice, tako da je ukupna impresija bolja, ali za takav efekat potrebna i nešto veća trpezarija. 

Trpezarijski sto Tesla 180

Besplatna isporuka
Posebna cena 75.990,00 RSD Normalna cena 101.320,00 RSD
newspaper
-25%

Trpezarijski sto Viola

Besplatna isporuka
Posebna cena 69.990,00 RSD Normalna cena 93.320,00 RSD
newspaper
-25%

HANAH HOME Trpezarijski sto Ares 1041

Besplatna isporuka
Posebna cena 43.046,00 RSD Normalna cena 53.808,00 RSD
newspaper
-20%
Dodatnih 10% popusta uz kupon

Kupovina setova ili posebna kupovina stola i stolica?

Kupovinu seta koji uključuje trpezarijski sto i trpezarijske stolice savetujemo samo ako vam se zaista dopadaju i sto i stolice. Takođe, ako sto ima neke prepoznatljive elemente, kao što su oblici ili prelazi u završnoj obradi koji se ponavljaju, tada je takođe najbolje kupovati setove. Isto važi i za situacije kada su sto ili stolice neke neobične boje koja se ne ponavlja na drugim mestima u trpezariji, tako da bi uključivanje samo stola i samo stolica u toj boji delovalo pomalo neobično. U svim ostalim situacijama, možete slobodno posebno odabrati sto a posebno stolice, a najsigurniji metod je odabir nekog neutralnog stola, sa kojim je moguće kombinovati praktično bilo kakve stolice. Najbolje je poći od boja i materijala koji su već prisutni u trpezariji i odabrati sto ili stolice u istoj boji, a zatim videti koliko je slobode ostalo za izbor ostatka seta. Kada se stolice i sto odvojeno kupuju mora se obratiti pažnja da dimenzije međusobno odgovaraju i da se kupi onoliko stolica koliko može da stane oko stola, ni više ni manje. Setovi su obično nešto tradicionalniji i generalno jednostavniji i najčešće je bolji efekat moguće postići kada se stolovi i stolice kupuju odvojeno.

Alternative trpezarijskom stolu

Prilikom uređenja doma moguće je primeniti neke strategije kojima se potpuno negira potreba za trpezarijskim stolom. Prva je obedovanje za centralnim kuhinjskim ostrvom, kada ono postoji u okviru projekta kuhinje. To može biti veoma lepo rešenje, posebno za porodice koje vole da kuvaju i veće porodice gde neki članovi već jedu dok drugi još uvek spremaju hranu. Ovaj sistem štedi prostor, i uglavnom se projektuje zajedno sa ostatkom kuhinje, mada je suštinski ostrvo moguće dodati u svaku kuhinju. Tada se ne koriste obične trpezarijske stolice, već barske trpezarijske stolice, a mana ovog rešenja je to što se one ne mogu podvući pod ostrvo na isti način na koji se klasična stolica može podvući pod sto. Druga mana, takođe mala, je to što ostrvo mora biti blizu drugih radnih delova kuhinje, jer ono treba da olakša spremanje hrane, tako da oni koji sede na strani ostrva prema ostatku radnih površina neće imati previše prostora.

Sledeća realna alternativa trepezarijskom stolu je univerzalni sto negde u dnevnom boravku, ne nužno pored kuhinjskog dela, koji će se, između ostalog koristiti i za obedovanje. Tu će deca raditi domaći, tu će roditelji piti kafu, tu će ponekad sesti sa laptopom i tu će primiti goste i kada gosti ne dolaze na ručak ili večeru. Reč je o veoma zgodnom rešenju, koje možda neće doneti vašem stanu prvu nagradu za dizajn enterijera ali izuzetno praktično, a takav sto najčešće će biti okrugao, mada može biti bilo kog oblika. Kada se ne koristi za ručavanje, univerzalni sto ovog tipa najčešće će biti prekriven, kako bi se bolje uklopio u enterijer dnevne sobe, ali i kako bi se sprečilo grebanje. 

Treća alternativa je prebacivanje obroka u neku drugu prostoriju. Možda imate terasu koju je zimi moguće zatvoriti ili imate garnituru sa stolom u dnevnom boravku koja se može iskoristiti za obedovanje. Neka vrsta pulta uz zid je takođe interesantna ideja, a možete imati i dva istovetna manja stola, jedan u kuhinjskom delu a drugi u vašem omiljenom delu stana, tako da možete birati gde ćete jesti, a po potrebi ih možete spojiti u jedan veći sto.