Saveti za izbor male ugaone garniture

male ugaone garniture
8. maj 2024.

 

Garnitura za sedenje u dnevnoj sobi je komad nameštaja koji najviše koristimo. Međutim, većina ugaonih garnitura koje viđamo u salonima predviđena je za velike dnevne boravke. I mini ugaone garniture mogu biti jednako udobne i lepe, ali samo ako kupite garnituru čiji je dizajn u skladu sa vašim potrebama, jer manje garniture nisu modularne. Razmotrimo zajedno po čemu se male ugaone garniture međusobno razlikuju, za koju vrstu razmeštaja u sobi su pogodne i zašto cene često značajo variraju.

 

Male ugaone garniture namenjene su za 3-4 osobe

 

Teško je precizno reći koja je ugaona garnitura mala, a koja velika, ali u ovom tekstu kao male ugaone garniture tretiraćemo one čija je širina (duža stranica) dugačka do 230cm. Ono što je zajedničko za ugaone garniture širine do 230cm, bez obzira na dizajn, jeste to što na dužoj stranici mogu sedeti do dve osobe sa komfornim razmakom, dok na kraćoj stranici na većini modela može sedeti još jedna osoba, a na nekim modelima i još dve. Dakle, male ugaone garnituire nisu pogodne za veća društva, ali su sasvim dovoljne da cela porodica zajedno gleda film ili sport. Male garniture su takođe odlične za druženje 2-3 osobe, jer su svi blizu i lako mogu dohvatiti ono što stoji na stočiću, koji je praktično sastavni deo svake ugaone garniture.

Dallas proizvodi odlične moderne male ugaone garniture, po ugledu na poznate svetske brendove

 

Najlepše male ugraone garniture se ne rasklapaju u krevet


Jedan od razloga zašto smo u male ugaone garniture svrstali samo one čija je širina do 230cm, jeste što već sa širinom većom od 230cm u ponudu ulaze i garniture koje se rasklapaju u krevet, što je tema koju ćemo odvojeno obraditi. U prodaji su i garniture širine oko 200cm koje se rasklapaju u krevet, ali to su modeli bez bočnih stranica. Te bočne stranice nisu bitne za spavanje ali garnitura bez bočnih strana ne izgleda tako dobro kada je garnitura sklopljena kao garniture sa stranicama. Najlepše male ugaone garniture imaju brojne elemente koje garniture na rasklapanje nemaju, kao što su bočni nasloni, duge nogice, specifičan dizajn zadnjeg dela, kao i deo za sedenje koji je segmentiran, a ne uniforman.


Kada se kupuje garnitura koja se rasklapa, tada potpuno drugi faktori postaju važni, kao što su udobnost za spavanje i mehanizam za rasklapanje. Dizajn je tada manje bitan, i obično je vrlo bazičan, dok je dizajn kod malih garnitura koje se ne rasklapaju najčešće veoma dobar i garniture su više nego privlačne. One su takođe i prijatnije za sedenje i manje greju od garnitura na kojima se spava, a takođe se lakše održavaju, jer se navlake obično sastoje od više manjih segmenata, koji se mogu posebno prati. Iz tih razloga, garniture koje se rasklapaju i garniture koje se ne rasklapaju teško je direktno porediti, te ćemo se u ovom tekstu baviti modelima koji se ne rasklapaju.

male ugaone graniture male ugaone graniture
Nemači brend Kare je jedan od lidera kada je reč o kompaktnim, modernim ugaonim garniturama

 

Sa lenjivcem ili bez lenjivca?


Sve ugaone garniture, bez obzira da li su to velike, srednje ili mini ugaone garniture, mogu se podeliti u dve grupe:

 

  1. Garniture sa lenjivcem, odnosno kraćom stranom na kojoj nema bočnih naslona, tako da se ta stranica može koristiti kako mini krevet;
  2. Garniture bez lenjivca, kod kojih je i kraća strana namenjena samo za sedenje, odnosno svako mesto za sedenje ima svoj naslon. 

Pored ove dve vrste postoji i mešoviti tip, kod koga jedno mesto za sedenje na bočnoj strani ima naslon, a ostatak nema, ili je u pitanju neka slična kombinacija. Ovo može biti dobro rešenje ako se taj bočni naslon može pomeriti kada se lenjivac koristi kao krevet, ali ako se ne pomera, tada lenjivac donekle gubi svoju funkciju, jer se ne može koristiti za ležanje celom širinom. 


Lenjivac je generalno praktično rešenje, bez obzira koliko će se koristiti za ležanje, ali imajte na umu da kod manjih garnitura lenjivac nikada nije te dužine da ne njemu možete potpuno da se ispružite, odnosno predviđen je za polu-ležeći položaj. Jedna od tipičnih dužina lenjivca je 160cm, zbog čega ih deca obožavaju. Malo niže osobe takođe mogu spavati na lenjivcu, što se obično dešava neplanirano, uz gledanje televizije.  


Sa druge strane, najlepše male ugaone garniture su upravo one bez lenjivca. To su često garniture sa približnom dužinom obe stranice i sa nogicama, tako da deluju otmeno i savršene su za mala društva, a nas pomalo podsećaju na separee u klubovima. Dizajn površine za sedenje kod ovih garnitura je često segmentiran, tako da su nepogodne za ležanje, upravo jer su predviđene za sedenje. 

garnitura sa lenjivcem garnitura sa lenjivcem
Lenjivac na manjim garniturama nema dovoljnu dužinu za spavanje, ali je odličan za relaksaciju

 

Setovi garnitura


Male ugaone garniture mogu se kupiti i kao set, što je često veoma dobro rešenje. Set može sadržati dve ili tri garniture (često jedan trosed i jedan dvosed), ili dve garniture i fotelju. Naravno, setovi su daleko skuplji od jedne pojedinačne garniture, međutim set od dve ili tri manje garniture često nije skuplji od jedne velike garniture istog kvaliteta, tako da su setovi i sa strane cene najčešće pametan izbor. 


Garniture koje se prodaju kao setovi nisu po svojoj konstrukciji ugaone, ali jesu ugaone po načinu na koji se razmeštaju i zato ih razmatramo zajedno sa ugaonim garniturama, Bez obzira da li set ima dva ili tri elementa, garniture će se u 90% slučajeva postavljati u uglovima sobe, najčešće tako što će veća garnitura biti postavljena uz duži zid, a manja uz kraći. Ovakve garniture po svojoj veličini odgovaraju drugim malim garniturama, odnosno dužina pojedinačne garniture je gotovo uvek ispod 200cm, ali set zauzima više mesta od jedne garniture, tako da setovi nisu idealno rešenje za manje sobe. 


Manje ugaone garniture dobre su za sobe nižih kvadratura, dok su setovi od 2-3 manje garniture najbolje rešenje za srednje sobe. Izuzetak su najmanji setovi, npr. od dve manje garniture, dužine ispod 200cm, jer ne zauzimaju više mesta od jedne garniture širine oko 250cm, tako da su takvi setovi zgodni i za manje sobe. U ovom kontekstu, pod manjim sobama podrazumevamo one površine oko 12m2, pod srednjim sobama one površine oko 16m2, a velike sobe bi bile sve čija je površina veća od 20m2. Ugaone garniture za male prostore pritom su obično niže i imaju manju dubinu, tako da ne deluju glomazno u manjoj sobi, a obrnuto važi za veoma velike garniture, koje su prostrane u sve tri dimenzije, a ne samo po širini i zato su pogodne samo za vrlo velike sobe. 

dallas garnitura set dallas garnitura set

 

Pozicija ugaone garniture u sobi


Ovo je suštinski najsloženije pitanje i zato smo ga ostavili za kraj. Iako na prvi pogled deluje očigledno da se ugaone garniture postavljaju u ugao sobe, to ne mora uvek biti slučaj. Duža stranica ugaone garniture može biti postavljena uz zid, ali kraća može biti postavljena uz nisku komodu, radni sto, ormar ili dodatni stočić. Na taj način ugaone garnitura može se bolje centrirati u sobi, posebno jer je veliki TV danas centralna tačka sobe od koje je najbolje poći pri uređenju. Siguran recept za uređenje dnevnog borakva je prvo planirati poziciju TV-a, pa na osnovu toga vrstu i dimenzije garniture, bilo da je ugaona ili ne. Tada možete lako kupovati stočiće, planirati ugradne ili druge ormare, tepihe, osvetljenje, sve na osnovu položaja televizora i garniture.


Ako za vas TV ne igra veliku ulogu u slobodnom vremenu, tada su ugaone garniture odlične i u uglu sobe. Takođe, ugaona garnitura takođe može biti postavljena u ugao, ali ostati relativno centrirane na nivou sobe ako se postavlja na uži zid i/ili ako je reč o ugaonoj garnituri čije su dimenzije relativno velike u odnosu na dimenziju sobe, čak i kada se postavljaju na duži zid, na priamer garnitura širine 230cm u sobi čiji duži zid ima četiri metra.


Kada kupujete set malih ugaonih garnitura, zadatak je nešto lakši. Set se uvek postavlja tako da najšira garnitura zauzima centralnu poziciju naspram dužeg zida, manja garnitura je sa jedne strane, a ako postoji i treći element, obično fotelja, on je sa druge strane. U ovom slučaju često je dobra ideja da ni jedan element ne bude postavljen uz zid, već da set garnitura bude blizu centra sobe, međutim takav razmeštaj zahteva da imate dovoljno slobodnog prostora na raspolaganju. Postavljanje duže stranice ugaone garniture odvojeno od zida je nešto što se retko radi, međutim, zavisno od dizajna garniture, posebno ako nije veoma masivna, i to može biti opcija.

 

Očekivana cena ugaone garniture


Ugaone garniture, a posebno male ugaone garniture, često se mogu znatno razlikovati po cenama, čak i kada su im dimenzije veoma slične. To ugalvnom zavisi od brenda, odnosno od toga koliko su skupi materijali koji se koriste, koliko se nove tehnologije koriste za punjenje i za materijal kojim su presvučene, kao i koliko je fokus na dizjanu a koliko na funkciji, naravno sa višim cenama za one garniture kod kojih je dizajn posebno privlačan. 


Tako, cena mala ugaone garniture najčešće je između 600 i 2500 evra. Većina domaćih proizvođača, kao što su Dallas ili Vitorog ne ide daleko izad 1000 evra, dok su više cene rezervisane za strane brendove. Kvalitet najčešće prati cenu, tako da su garniture cene oko 2000 evra, kao modeli brenda Kare, prava mala umetnička dela. Odnos cene, dizajna i kvaliteta vrlo je ujednačne u svakom segmentu, tako da ne morate da se plašite da ćete platiti previše, jer proizvođači vrlo pažljivo određuju cene, tako da svaka garnitura bude konkurentna u svom segmentu. Kao i prilikom kupovine većine predmeta, najbolje će poći od cifre koju želite da date i fokusirati se na taj segment, jer gotovo je sigurno da ćete u skoro svakom segmentu pronaći ono što ste tražili.


Važno je napomenuti da su cene setova ponekad izražene kao cena celog seta, a ponekad je u ceni seta navedene cena najskuplje jedinice, odnosno cena celog seta može biti i duplo viša. Takođe, dobar je savet i da pitate prodavca da li se set može razdvojiti, tako da kupite samo jedan ili dva elementa iz seta, jer u većini slučajeva je to moguće, a nije rekta situacija da ne možete ukolopiti ceo set u vašu sobu ali možete jedan ili dva elementa.

Related posts